De ce ne e rusine sa cerem bani pentru munca noastra

Vorbeam zilele trecute cu o fosta colega de facultate, acum HR Manager la o firma de IT din Cluj. In ultima perioada in jurul meu s-a discutat intens despre joburi, demisii, plecari, cautari, dorinte si asteptari, asa incat mi s-a activat cumva partea asta profesionala.

Vorbind cu ea, mi-am dat seama ca romanii nu au o cultura a respectului fata de propria munca.

A-ti respecta munca nu inseamna doar a livra la cele mai bune standarde un anumit produs.

A-ti respecta munca, anii de studiu, pregatirea, efortul, coatele roase, stomacul nehranit inseamna si a cere pretul corect pentru serviciul prestat.

Romanii nu stiu daca au aceasta cultura.

Sau poate doar romanii pe care ii stiu ei. O mare parte, cel putin. Din generatii mai 30+.

Tinerii din noile generatii par a fi al naibii de hotarati din acest punct de vedere, poate ca o compensare a slabiciunii predecesorilor lor.

Tinerii care intra acum in campul muncii, studenti sau proaspat absolventi, stiu exact ce vor si – MAI ALES! – au o capacitate grozava, GROZAVA, de a se exprima.


De ce ne e rusine sa cerem bani pentru munca noastra

Noi, cei mai 30+, suntem cumva tributari sistemului comunist, suntem si noi (chiar daca mai putin decat parintii nostri) afectati de rusinea de a vorbi, de a cere, de a impune respect si de a ne apara demnitatea.

Ne e rusine.

Suntem nesiguri.

Ne este frica.

Desi nu stiu de ce. Spre deosebire de parintii nostri care incepeau si sfarseau munca in general de la aceeasi uzina, noi avem viziune, deschidere, avem sanse.

Dar nu e vorba de faptul ca avem posibilitatea de a alege si de a spune NU atunci cand ceva nu ne convine. E vorba de setarile subliminale pe care le-am primit in copilarie: Nu vorbi nu stiu cum, ca “nu e frumos”, Nu ma “face de rusine”, Ascult-o (oh, acest „a asculta” de rahat) pe Doamna si asa mai departe.

Noile generatii, cei de 20, 20 si un pic de ani (nu mai zic de cei mai tineri de atat) nu au aceste bube in sistem.

Copiii astia vorbesc liber, se supara, se exprima uluitor de bine atunci cand isi cer drepturile si nu se lasa intimidati.

Nu au cultul autoritatii. Nu se tem de Doamna, de Tata Mare, de Bunica Sabela.

A nu se intelege ca sunt nerespectuosi, needucati sau mai stiu eu cum.

Eu una ii admir pana la cer si inapoi.

E vorba de a fi asertiv si de a-ti sti valoarea, drepturile, de a sti sa-ti aperi demnitatea.

La locul de munca, te intreaba ei pe tine la interviu cat e salariul, care sunt bonusurile si avantajele, la ce cursuri ii trimiti, cate zile pe saptamana pot munci de acasa, care e planul de promovare al firmei si asa mai departe.

Cu multi dintre noi, cei 30+ sa zic, lucrurile se intampla intr-un context paradoxal.

Ni se pare cumva in firea lucrurilor sa ni se ceara lucruri cu bocancul la gat, dar ne este rusine atunci cand trebuie noi sa cerem plata pentru serviciile respective.

Scriam la un moment dat despre aceasta educatie a rusinii, atunci cand povesteam despre discursul lui Gaspar Gyorgy de la conferinta Epic Talk.  

Am sa reiau doar un scurt citat – mai multe puteti afla accesand link-ul de mai sus – care mi se pare foarte relevant in acest punct al discutiei.

Ne este rusine cu emotile noastre, cu vulnerabilitatile noastre, ne este rusine cu drepturile noastre, ne este rusine cu dorintele noastre. Si in momentul in care cineva ne vede, ne aude si ne simte traim o rusine si mai mare, pentru ca nu suntem obisnuiti cu aceste bunatati psihologice.”

Ce as vrea sa mai adaug in final este ca ma bucur mult sa vad acest suflu nou care patrunde si in vietile noastre profesionale, si sociale.

Bineinteles ca noile generatii nu sunt perfecte. Poate ca nu au rabdare, poate ca vor totul rapid, nu aloca timp sa construiasca, nu au disponibilitatea sa astepte, poate ca sunt excesiv de pragmatici.

Dar ca om de Comunicare nu pot sa nu observ usurinta si libertatea cu care se exprima.

Ati vazut tinerii vlogeri?

Ati vazut cat timp pot sa vorbeasca? Cat de usor? Cat de coerent? Si cat de relaxati povestesc despre experientele lor si chiar despre cele mai banale aspecte ale vietii lor de zi cu zi?

Pana decidem sa ne schimbam jobul sau nu, eu zic ca ar fi bine sa invatam de la tinerele generatii relaxarea, asertivitatea si creativitate.

Adica libertatea…

02 comments on “De ce ne e rusine sa cerem bani pentru munca noastra

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *