Cremele cu vitamina C – cand sunt cu adevarat eficiente. Foto: Lionesse.org

Cremele cu vitamina C – cand sunt cu adevarat eficiente

Cremele cu vitamina C – cand sunt cu adevarat eficiente. Foto: Lionesse.org

Cand eram mica, una dintre cele mai frecvente lozinci pe care o auzeam la camin, gradinita ce-o fi fost, era „mancati fructe, un mar pe zi tine doctorul la distanta”. Am crescut in anii in care greutatea era direct proportionala cu sanatatea (bucatareasa era grasa si frumoasa, mai tineti minte?), iar la masa trebuia sa mancam TOT (!!!) din farfurie.

Dar nu despre relatia copiilor optzecisti cu mancarea e vorba acum, ci despre faptul ca an apple a day keeps the doctor away.

De curand, am mers la evenimentul de lansare a Duolys, o gamă completă de produse anti-aging destinate restructurării şi hidratării tuturor tipurilor de piele, al carei ingredient-vedeta este vitamina C pura.

Gama Duolys
Gama Duolys

Vitamina C, implicata in numeroase functii ale organismului, este unul dintre cele mai studiate elemente active anti-imbatranire. Prezenta in mod natural in piele, joaca un rol estential in combaterea imbatranirii tenului.

Patrizia Paglieri la evenimentul de lansare Duolys in Romanaia
Patrizia Paglieri la evenimentul de lansare Duolys in Romanaia

Odata cu varsta, expunerea repetata la radiatii UV si la ozon, continutul de vitamina C din piele scade cu 35% intre 20 si 50 de ani.

 

Anca Serea lla evenimentul de lansare Duolys in Romanaia
Anca Serea lla evenimentul de lansare Duolys in Romanaia

Cum actioneaza Vitamina C in epiderm si derm?

  • Antioxidant

Vitamina C este un atioxidant puternic, care neutralizeaza radicalii liberi generati de radiatiile UV, stres, fumat si poluare. Pielea este protejata impotriva efectelor imbatranirii extrinseci, precum foto-imbatranirea.

  • Anti-imbatranire cutanata

De asemenea, vitamina C stimuleaza sinteza de colagen I si II, alaturi de proliferarea fibroblastelor, responsabile pentru fermitatea si elasticitatea pielii. Pielea este restructurata si ridurile sunt estompate.

  • Ten luminos

Vitamina C reduce si sinteza de melatonina, prevenind hiperpigmentarea pielii. Astfel, tenul este mai luminos si mai stralucitor.

Cand este vitamina C mai eficienta?

Pentru a se absorbi foarte bine in piele, vitamina C ar trebui aplicata intr-o forma cat mai apropiata de forma sa naturala si trebuie protejata impotriva oxidarii (stiti marul care se coloreaza imediat dupa ce il taiem?)

In aceste conditii, penetrarea in piele este optima, in special daca formula sa are un PH mai mic decat sau egal cu 3.5.

Dar cum vitamina C este un ingredient activ extrem de dificil de transferat in formule (este instabil si oxideaza rapid in contact cu aerul, lumina si apa), exista doua solutii:

  1. Formula fara apa

In acest caz, dezavantajul este ca produsele realizate astfel au, in general, tendinta de a fi cleioase sau vascoase.

  1. Derivatii de vitamina C

Aceste produse ce contin derivati de vitamina C sunt mai stabile, insa contin o concentratie mica de vitamina C.

Dintre derivatii utilizati cel mai frecvent, pectinat metilsilanol ascorbil este prezent uneori in concentratie de 20% in produsele de ingrijire, dar concentratia de vitamina c pura in produsul finit este practic egala cu sau mai mica de 1%.

Prin urmare, produsul finit nu contine suficienta vitamina C pura pentru a fi cu adevarat eficient, mai ales ca, pentru a imbunatati calitatea pielii, derivatul ar trebui sa fie metabolizat si absorbit de epiderm.

Pentru a fi realmente eficienta, doza de vitamina C trebuie sa varieze intre 5 si 15%, sub aceste niveluri actiunea sa fiind limitata. Utilizarea produselor cu o astfel de concentratie a demonstrat imbunatatiri clare in structura pielii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *