Andreea Raicu: „O persoana care ma iubeste doar daca ii fac pe plac nu imi este cu adevarat prieten”

Andreea Raicu: „O persoana care ma iubeste doar daca ii fac pe plac nu imi este cu adevarat prieten”. FOTO: SEBASTIAN ENACHE pentru VIVA!; Facebook Andreea Raicu.

 

In ultimele luni, in feed-ul meu de Facebook multi dintre prietenii virtuali au laudat nou lansata carte a Andreei Raicu, „Descopera-te”. Asa cum se poate deduce si din titlu, lucrarea vorbeste despre drumul Andreei de la prezentatoarea de televiziune la omul simplu din spatele unei masti, cu toate suferintele pe care le presupune un astfel de proces de descoperire de sine.

Cu aceasta ocazie, mi-am amintit de interviul pe care l-am realizat cu ea despre intreaga poveste a intoarcerii dinspre exteriorul superficial inspre interiorul profund si adevarat.

Redau aici o parte din discutia pe care am avut-o cu Andreea pentru revista Viva! in urma cu vreo doi ani, cand ea incepuse sa practice yoga traditionala.

Andreea Raicu, in timpul sedintei foto realizate de Sebastian Enache pentru VIVA!
Andreea Raicu, in timpul sedintei foto realizate de Sebastian Enache pentru VIVA!

Acum ceva vreme, aveai nevoie de validarea si aprecierea celor din jur. In timp, n-ai mai suportat povara de a trai pentru ceilalti si ai facut totul pentru a-ti intoarce fata catre tine insati. Cand ai simtit nevoia unei schimbari spirituale?

Ma aflam intr-un moment in care viata mea parea minunata privi­ta din afara, dar pe dinauntru eu nu ma simteam deloc asa. Aveam im­presia ca totul se prabuseste in jurul meu.

Nu eram foarte fericita cu jobul meu, relatia mea de atunci nu ma mai facea sa cresc, mama mea fusese in spital, eu aveam vesnic probleme cu sanatatea – ba cu coloana, ba cu piciorul rupt.

Atunci am stiut ca tre­buie sa fac ceva, aveam nevoie de raspunsuri la intrebari care ma chi­nuiau. Asa ca pentru mine calatoria in India a fost o experienta care mi-a schimbat viata.

Pana la calatoria in India, au exis­tat si alte incercari de a te regasi?

Da, am incercat diverse metode de autocunoastere si de echilibrare inte­rioara. Facusem si meditatie, dar eu, fiind o persoana foarte logica, pri­veam cu scepticism aceste lucruri.

Calatoria in India m-a scos din zona de confort, mai ales ca am mers sin­gura, tocmai pentru a scapa de conditionarile celor din jur. De multe ori facem lucruri doar pentru a fi placuti de cineva anume, nu pentru ca asa vrem noi. Iar eu voiam sa scap de povara de a fi acceptata, validata de ceilalti.

Acesta este un mecanism de supravietuire care apare in copila­rie. Suntem conditionati de parinti prin recompense sau pedepse sa fa­cem lucruri pe care nu le dorim noi, ci ei.

Conditionarea in relatii, in ge­neral, e una din marile probleme care genereaza neintelegeri si nefericire, ne intereseaza atat de mult ce cred ceilalti, incat nu mai stim cum sun­tem noi insine.

Ajungi sa ai ca „prie­teni oameni pentru care conteaza ce poti face pentru ei, nu cine esti tu cu adevarat.

Din fericire, eu in India am inteles conditionarile astea si le-am corectat.

Tu ti-ai asumat pierderea anumi­tor „prieteni” ?

Da. Pentru ca am inteles ca o persoa­na care ma iubeste doar daca ii fac pe plac nu imi este cu adevarat prieten. Ideea e sa nu mai incercam sa-i schim­bam pe cei din jur, ii acceptam sau nu pentru ceea ce sunt.

In plus, am invatat si sa comunic ceea ce simt, stii ca oamenii isi ascund adevaratele sen­timente din orgoliu sau din frica?

Crezi ca nu vor sa para vulnerabili?

Exact. Mie vulnerabilitatea si auten­ticitatea mi se par cele mai frumoase trasaturi si la femei si la barbati.

Ultimele detalii inainte de cadrul perfect. Sau shootingul in care am fost si un mic stilist:)
Ultimele detalii inainte de cadrul perfect. Sau shootingul in care am fost si un mic stilist:)

Tot atunci ai inceput sa fii atenta la alimentatie?

Cand incepi sa ai grija de interior, se produc in mod firesc si alte feluri de modificari: la nivel de nutritie, la ni­vel emotional. E un reglaj.

Eu nu cred ca poti sa faci meditatie, sa fii un om foarte echilibrat si sa accepti de bunavoie lucruri care iti fac rau: tigari, o relatie toxica sau sa te pui pe tine pe ultimul loc. Si asta nu e o do­vada de egoism. Este o dovada ca te pretuiesti si ai grija de tine ca sa-i poti ajuta si pe ceilalti.

Acesta e un lucru pe care l-am inteles si eu destul de tarziu, pana atunci ma preocupasem mereu de ceilalti.

De ce?

Dintr-o nevoie imensa de validare, dar ceea ce nu stiam atunci era ca eu insami in primul rand nu ma accep­tam. Pentru ca atunci cand te iubesti si te accepti asa cum esti, nu mai ai nevoie de confirmarea celorlalti.

Nu e mai bine ca oamenii sa te pretuiasca pentru cine esti tu cu adevarat, nu pentru ceea ce poti face pentru ei?

Si daca nu stim nici noi cine sun­tem de fapt?

Stiu, asta e problema care genereaza toata nefericirea. Dar e atat de obosi­tor sa traiesti pentru ceilalti…

 

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *