Cum pacalim creierul sa aleaga alimentele sanatoase si nu fast food

Stam acasa, lucram de acasa, facem shopping de acasa, invatam de acasa, ne facem vacantele de acasa, asa ca dupa ce am dat sacourile si rochiile smart casual pe cele mai confortabile si moi pijamale pret-a-porterJ)), iata-ne predispusi catre cea mai periculoasa intrebare pe care creierul ne-o poate adresa: “Si… rontaim si noi ceva?”

Si fara studii aprofundate stim clar ca suntem mai tentati sa alegem fast food si orice alta mancare gustoasa, dar nesanatoasa, in defavoarea alimentelor benefice, precum legumele proaspete.

Pentru acest obicei (prost) exista un raspuns stiintific, explicat de Gianluca Mech, unul dintre cei mai apreciati nutritionisti internationali si omul care a lansat doua campanii importante impotriva obezitatii in SUA ( in colaborare cu Ivana Trump) si in Europa (alaturi de Sarah Ferguson, Ducesa de York).

De ce ne plac anumite alimente mai mult decat altele? Ce au burgerii, cartofii prajiti si prajituile de ne fac sa salivam doar la gandul lor? Ce se intampla in creierul nostru atunci cand alegem ceea ce mancam?

Gianluca Mech, nutritionist

Explicatia nutritionistului

Daca am intra intr-un RMN atunci cand ni se ofera un delicios shake de ciocolata, am vedea cum sistemul de recompensare al creierului se aprinde instant. Chiar deasupra ochilor, se afla cortexul frontal orbital, o parte a creierului dezvoltata la oameni si primate.

Aici, numerosi neuroni raspund la diferite senzatii preucm gustul sau mirosul, iar, cu cat mai multi neuroni se aprind, cu atat mai delicioasa ne pare mancarea.

Grasimile si zaharul si, mai ales, combinatia acestora, ating in mod deosebit acesti neuroni de recompensa: ciocolata, prajiturile sau gogosile. Neuronii se activeaza si atunci cand te gandesti la ce vei manca. Apoi, pe masura ce mananci si te saturi, incep sa se dezactiveze”, explica nutitionistul Gianluca Mech.

Mancaruri sanatoase, prezentate drept delicioase

Felul in care privim lucrurile conteaza foarte mult. Sa ne imaginam, spre exemplu, ca avem in fata noastra doua boluri cu supa. Aceeasi supa in ambele boluri. Pe unul scrie «aroma bogata, delicioasa», iar pe celalalt «apa de legume fierte».

 Neuronii se aprind la vederea primului bol, dar nu si la vederea celui de-al doilea. Concluzia este ca putem face creierul sa reactioneze in mod pozitiv si la mancarurile sanatoase. Trebuie doar sa stim cum sa i le prezentam”, adauga Gianluca Mech.

Cum alegem ceea ce mancam?

Alegem mancarea pe care o consumam dintr-o multime de motive diferite:

– Ce este disponibil la magazin atunci cand ne facem cumparaturile,

– Ce este convenabil,

– Ce ne permitem,

– Ce ne starneste amintiri placute,

– Ce ni se pare ca are un gust mai bun,

– Ce credem ca este sanatos,

– Care este starea noastra actuala se sanatate,

– Ce credem ca ne defineste.

Mancarea in era digitala

Unul dintre lucrurile care a schimbat felul in care oamenii mananca si felurile de mancare pe care le cauta sunt platformele de social media. Instagramul a sporit dorinta oamenilor de a face fotografii cat mai frumoase. Chiar si felurilor de mancare pe care le consuma. Era digitala a transformat ideea de «esti ceea ce mananci» in «esti ceea ce postezi».

Aceste descoperiri facute de cercetatori ne ajuta sa putem controla in beneficiul nostru felul in care ne functioneaza creierul. Stim cum functioneaza el si astfel il putem controla mai usor. Plus ca avem acces la atat de multa informatie.

Stim deja care sunt alimentele care ne fac bine din punct de vedere al sanatatii. Stim, de asemenea, si care sunt acelea care pe termen lung ne fac mai mult rau. Asadar trebuie sa ne indreptam spre alimente sanatoase prezentate frumos, astfel incat creierul nostru sa le vada ca fiind delicioase.

Este simplu astfel sa ne controlam poftele. Sa ne mentinem nu doar o silueta armonioasa, ci si o stare de sanatate buna”, recomanda nutritionistul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *