Pedepsirea copiilor le arata ca cine ii iubeste, ii si loveste sau zbiara cand se supara pe ei!

Pedepsirea copiilor le arata ca cine ii iubeste, ii si loveste cand se supara pe ei!

Pedepsirea copiilor le arata ca cine ii iubeste, ii si loveste cand se supara pe ei!

Scriam de curand ca am dat un tur al cartilor mele de parenting, citite si rascitite in ultimii ani, subliniate, colorate si para-colorate. Si fiind impresionata din nou de perspectivele inedite ale unor specialisti de top, mi-am propus sa le reiau aici pe cele mai cele dintre toate.

Parenting neconditionat – Alfie Kohn

„Ce fac in primul rand pedepsele? Cauzeaza furie – ca si alte forme de control, utilizarea consecintelor punitive asupra cuiva il infurie, experienra fiind cu atat mai dureroasa cu cat acea persoana este neputincioasa.

Erodeaza relatia cu copiii – atunci cand pedepsim, devine mai dificil pentru copiii nostri sa ne priveasca drept aliati afectuosi, ceea ce este vital pentru o dezvoltare sanatoasa. Copiii foarte mici incep sa inteleaga ca parintii lor, acele persoane marete, atotputernice, de care ei sunt total dependenti, ii fac uneori sa sufere intentionat: acei uriasi care ma tin in brate, ma leagana, ma hranesc si imi sterg lacrimile, uneori se straduiesc sa-mi ia lucrurile dragi sau ma fac sa ma simt fara valoare sau ma lovesc.”

„Exemplul pe care il ofera pedeapsa corporala copiilor este violenta si anume utilizarea fortei in scopul rezolvarii problemelor.”

„Pedepsirea copiilor reprezinta o modalitate excelenta pentru ei de a-si perfectiona aptitudinile de a fi prinsi. Daca ii spuneti unui copil „Nu vreau sa te mai prind facand cutare lucru din nou”, atunci copilul va gandi „In regula! Data viitoare nu ma vei mai prinde”. Ii impulsioneaza totodata puternic sa minta.”

Crescandu-l pe Cain – Dan Kindlon si Michael Thompson

„Un parinte are enorm de multa putere in ochii unui copil. Noi suntem uriasi, incredibil de competenti si noi le conducem lumea. Imaginati-va ca trebuie sa va confruntati cu un om de trei metri, furios si veti vedea cum percepe un copil diferenta de inaltime. In afara de faptul ca se simte minuscul in fata marimii si puterii noastre intrinsece, un copil mai este dezavantajat si de faptul ca ii lipseste perspectiva si experienta de viata pentru a intelege ce se afla in spatele comportamentului unui adult.”

„Faptul ca un adult se foloseste de forta pentru a constrange sau a pedepsi ignora componenta emotionala a copiilor. Un parinte poate simti ca un anume incident s-a terminat cand copilul a incetta cu purtarea ofensatoare, dar daca baiatul se simte agresat sau umilit pe nedrept, atunci conflictul ramane viu pentru el.”

„Copiii se sperie usor de adulti si pentru multa, multa vreme cred ceea ce le spun adultii, chiar si atunci cand acestia spun lucruri irationale sau distructive la nervi.”

„Daca plesnesti un baiat de patru ani ca sa taca, il vei speria si il vei umili pana la lacrimi sau tacere, dar oricare ar fi castigul pe moment pentru cel ce aplica disciplinarea, pentru baiat lectia aceasta de umilinta si manie va dainui.”

Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau – Lawrence J. Cohen

„Daca nu reusesc sa se vindece cu ajutorul jocului, copiii se pot trezi inundati de emotii (crizele de nervi). Findca se face pe tacute, inabusirea emotiilor poate fi confundata cu asa-zisa „cumintenie” – dar nu e nici pe departe un lucru bun.”

„Jocul e unul din cele mai potrivite moduri de a interactiona cu copiii, scotandu-i din blocajul afectiv sau din purtarea obraznica si atragandu-i pe un teren al apropierii si al increderii in sine.”

(agresivitatea ca forma de afectiune codata) – „inainte isi arata afectiunea in maniere mai subtile, de exemplu, calcandu-ma pe pantofi (ca sa nu plec) sau luandu-mi ceasul (ca sa nu stiu ca e timpul sa plec).”

„Faptul ca, in joc, copilului mai mic i se acorda rolul cu putere mai mare ii intareste increderea in sine.”

„Un val de incredere in sine vine atunci cand copilul spune „nu” pentru a se afirma ca fiinta individuala. Daca aceasta putere e acceptata si totodata limitata in conditii de siguranta, atunci copilul in crestere poate sa-si afirme propria identitate fara a face rau nici lui, nici altcuiva. Cand aceasta independenta tot mai mare ii sperie sau ii irita, parintii ar putea s-o pedepseasca prea dur, zdrobind personalitatea copilului. In loc sa vada in asta un imbold sanatos spre independenta, parintii il interpreteaza drept sfidare, lipsa de respect si nesupunere. Reactiile lor iau forma pedepselor excesive si a izbucinirilor violente.”

„Copiii dobandesc tarie interioara fiind iubiti si ocrotiti, implinindu-li-se nevoile si stiind ca sunt iubiti orice ar fi. Daca sunt tratati cu blandete si respect in timp ce inving provocari tot mai dificile, atunci sunt cu adevarat pregatiti pentru lume.”

„Neputinta apare ca urmare a obstacolelor pe care le intalnesc copiii in eforturile lor de a ajunge la sentimentul increderii in sine si al sigurantei de sine. Sunt criticati, pedepsiti si li se dau note, asa ca se simt judecati. Sunt potopiti cu mesaje despre cum ar trebui sa se comporte, cum ar trebui sa arate, ce ar trebui sa cumpere, asa ca se simt inadecvati.”

„Multi tati imi spun ca nu-si lasa niciodata baietii sa castige, fiindca acestia au nevoie sa fie pregatiti sa concureze cu cei de-o seama, care nu le vor ceda partida niciodata. Pe de alta parte, insa, nu e tocmai corect ca un adult in toata firea sa lupte cu toate puterile cu un copil.”

„Nimeni nu trece prin copilarie fara a simti uneori frustrarea, neajutorarea si neputinta. Cand neputinta isi scoate capul had la iveala – si o face, inevitabil -, parentajul prin joc ii poate ajuta pe copii sa-si regaseasca increderea in sine si competenta.”

„Multi parinti nutresc convingerea ca trebuie sa-si pregateasca copiii pentru greutatile vietii, obisnuindu-i cu ele. Dar daca viata e intr-adevar atat de grea, nu avem nevoie de batai, umilinte si pierderi in plus fata de cele care ne asteapta oricum. Copiii au nevoie de fapt sa se simta in siguranta si increzatori in fortele lor, iar asta se intampla cand sunt iubiti si bine ingrijiti. Invatarea oamneilor sa fie duri, pentru a-i ajuta sa infrunte primejdiile lumii n-a dat rezultate prea bune”

VA URMA SI ULTIMA PARTE:)

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *