Ce ne aduce succesul in viitor. Garantat:)

Ce ne aduce succesul in viitor. Garantat:)

Spuneam in articolul precedent ca atat de multe lucruri misto am auzit la conferinta Educatie pentru succes, incat am decis sa scriu mai multe articole.

Nu mai e o surpriza ca primul in topul preferintelor mele e psihoterapeutul Gaspar Gyorgy, care a vorbit despre empatie, compasiune si moduri in care ne putem cultiva Inteligenta Emotionala si Relationala, dar si despre ultima discutie pe care a avut-o cu tatal lui.

In ce priveste subiectul conferintei Educatie pentru succes, Gaspar este de parere ca nu putem anticipa care vor fi profesiile ce vor asigura succesul in viata pentru copiii nostri, asa cum nu stim nici care vor fi cele mai bune meserii.

Insa ce putem face pentru copiii nostri, pentru a-i ajuta sa se indrepte pe calea care sa defineasca succesul pentru ei, este sa-i incurajam sa-si cultive tot ce inseamna Inteligenta Relationala.

Indiferent de cariera pe care o vor alege, vor avea nevoie sa invete sa dea dovada de umanitate fata de sine si fata de cei din jur. Empatia, umanitatea si compasiunea ne pot ajuta sa ne salvam pe noi si sa salvam aceasta lume.”

„Ceea ce este important ca noi sa facem este sa devenim adultii care ne-am dori sa devina copiii nostri.”

Un aspect de subliniat este acela ca nu-i putem educa pe copiii nostri folosind doar cuvinte, dar oferindu-le modele comportamentale nesanatoase. Ceea ce este important sa facem este sa devenim adultii care ne-am dori sa devina copiii nostri.

Iar pentru a le creste nivelul de Inteligenta Relationala copiilor nostri exista o preconditie esentiala: nu poti avea Inteligenta Rationala daca nu ai Inteligenta Emotionala (capacitatea de a recunoaste si verbaliza propriile emotii).

Din pacate, studiile de specialitate demonstreaza ca oamenii nu stau foarte bine la capitolul Inteligenta Emotionala, pentru ca ei pot identifica in mare, doar 3 emotii: tristetea, furia si fericirea.

Specialistii in domeniu sunt de parere ca avem un nivel suficient de bun de Inteligenta Emotionala daca putem identifica cel putin 30 de emotii. Ca idee, in ultimele sute de ani, budistii au identificat peste 2.000 de emotii, va dati seama cat avem de lucru din acest punct de vedere?

Granulatia emotionala

De asemenea, literatura de specialialitate vorbeste despre conceptul de „granulatie emotionala” (capacitatea unei persoane de a discerne cat mai bine intre diferite emotii si flexibilitatea de a recunoaste ca, intr-o anumita situatie, putem avea mai multe emotii). Si, chiar daca acea situatie se repeta, s-ar putea ca emotiile noastre sa fie diferite.

In plus, nu poti avea un nivel crescut de Inteligenta Emotionala, daca nu ai un vocabular bogat pentru a pune in cuvinte ceea ce se intampla in universul tau interior.

Imaginati-va cum este in momentul in care ma doare foarte tare umarul si merg la medic, dar nu am posibilitatea de a-i transmite corect acestuia ce ma supara, iar el nu ma poate ajuta.

La fel se intampla si in cazul suferintei emotionale. Daca nu gasim cuvintele potrivite, nu ne putem vindeca, nu putem merge mai departe.”

Cum crestem nivelul de Inteligenta Emotionala (EQ)

Nivelul de EQ poate fi crescut si daca tinem cont de „bugetul corpului” (termen nou care se refera la acea energie pe care o investesc in propria persoana pentru ca mie sa-mi fie suficient de bine din punct de vedere psihologic si emotional).

Bugetul corpului se refera la ce mananc, la miscare si de asemenea se refera la cat timp dorm. Somnul este foarte important, pentru ca in momentul in care dormim, intreaga noastra structura biologica, psihologica, emotionala se reface.

Inteligenta Emotionala si limbile straine

Tot de grija fata de Inteligenta noastra Emotionala tine si deschiderea fata de a invata o limba straina, pentru ca oamenii cu un nivel crescut de EQ au foarte multe cuvinte in vocabular.

Sunt cercetari care ne arata ca Germana are mult mai multe etichete pentru emotii decat alte limbi.

Sunt alte studii care ne arata ca in Turca si Greaca sunt mult mai multe etichete pentru emotii decat in Engleza (limba care contine sunt mult mai multe cuvinte pentru emotii decat in Romana).

Asta inseamna ca in momentul in care invatam o limba straina avem posibilitatea de a ne cultiva EQ, pentru ca avem acces la o serie de cuvinte care ne pot ajuta sa exprimam mai bine ceea ce simtim.

Ce norocosi sunt copiii cu parinti inteligenti emotional

Unul dintre cei mai apreciati experti in domeniul psihologiei relationale, John Gottman, care de peste 40 de ani face cercetari pe tot ce inseamna cuplu si parenting, a ajuns la concluzia ca un parinte constient, cu un nivel crescut de EQ, se implica in mod constant in viata copilului sau in cateva moduri:

  • Identifica din timp emotiile copiilor inainte ca ele sa atinga un nivel foarte crescut.

Noi cand recunoastem emoptiile copiilor nostri? In momentul in care se implica in comportamente negative, atunci cand apare un tantrum sau o reactie exagerata.

Potrivit lui Gaspar, bine ar fi sa invatam sa recunoastem aceste manifestari emotionale mult mai devreme, pentru ca doar asa putem evita o escaladare a situatiei.

Dincolo de asta, stiti cum reactioneaza parintii atunci cand copiii au emotii negative? Incearca sa minimizeze foarte mult aceste trairi si sa-i convinga pe copii ca nu e ok ceea ce simt.

In realitate, cei mici au nevoie sa simta ca le suntem aproape atunci cand le este greu, cand gresesc (dar trebuie sa invete), cand au avut o nevoie, de atentie de exemplu (dar n-au stiut s-o exprime ca atare, ci au apelat la un comportament negativ pentru a atrage atentia asupra lor).

  • Dau dovada de o prezenta empatica, sunt buni ascultatori si valideaza tot ceea ce simt copiii.

Apropo de granulatie emotionala, iata un exemplu concret: intr-o anumita situatie, copilul simte ceva, parintele altceva. Situatia este aceeasi pentru amandoi, dar emotiile generate sunt diferite. Este important sa acceptam perspective diferite, fara sa le respingem doar pentru ca nu coincid cu perspectiva noastra.

  • Ajuta copiii sa-si eticheteze emotiile, sa gaseasca cuvintele potrivite pentru a exprima tot ce simt intr-un anumit moment.

Imaginati-va cum se simte un copil care este ajutat sa verbalizeze acele emotii pe care le experimenteaza intr-un context: i se lumineaza fata si ajunge sa traiasca cu adevarat ceea ce inseamna iubire neconditonata si sprijin neconditionat.

In concluzie… abia dupa ce parcurgem acesti pasi de iubire si intelegere, putem vorbi de limite si reguli.

Majoritatea parintilor, din pacate, incep invers: se grabesc sa le spuna copiilor ce fac gresit, ce nu e voie si, doar daca sunt constienti de latura emotionala a copilului lor, parcurg si primii pasi.

Lectura si Inteligenta Emotionala

Un alt comportament esential si pentru succesul in viata si pentru dezvoltarea Inteligentei Emotionale este lectura. In momentul in care copiii citesc sau le citim noi, mintea lor se dezvolta, creste, are acces la multe strategii de rezolvare creativa a problemelor.

Si ei au nevoie de asta pentru a deveni adulti de succes, pentru ca, daca avem o minte limitata, si viata noastra va fi limitata.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *