Protectia solara – esentiala chiar si in sezonul rece

Scriam la un moment dat despre  importanta protectiei solare, indiferent de anotimp.

In cadrul interviului despre make-up, hrana sanatoasa si ingrijirea corecta a tenului, Raluca Felea (Beauty & Nutrition Trainer) imi spunea ca iarna avem tendinta sa ignoram efectele nocive ale radiatiilor dat fiind ca asociem protectia solara cu sezonul cald.

Raluca, ai perfecta dreptate!

Si eu in mintea mea fac aceasta asociere si tocmai pentru ca abia astept sa vina vara, m-am gandit sa scriu despre una dintre temele despre care citim mai ales in sezonul cald: protectia solara si ingrijirea alunitelor.

Intr-un fel, iarna restrictiile sunt mai putine, iar ritualul de ingrijire ceva mai lejer.

E suficient sa folosim produse cu factor de protectie (fie ca vorbim de crema de zi, BB cream sau fond de ten) chiar si in zilele cu nori – peste 80% din radiatiile solare penetreaza norii, deci riscul la care pielea este expusa este acelasi ca in zilele insorite.

In plus, zapada reflecta cea mai mare parte a radiatiilor solare, iar la munte radiatiile sunt mai puternice pe masura ce creste altitudinea.

Vara insa, lucrurile se complica cu adevarat.

Pentru a evita orice forma de arsuri solare la nivelul pielii, expunerea la soare dimineata nu trebuie sa depaseasca ora 10, maxim 11, iar dupa-amiaza putem reveni pe plaja pe la 16-17.

In pus, chiar si in cazul in care tinem seama de aceasta recomandare, folosirea unei creme cu factor de protectie ridicat, a ochelarilor, palariei si a hainelor fotoprotectoare este obligatorie.

In intervalele orare benefice expunerii la soare cantitatea de UVB si UVA nu este la fel de mare ca in mijlocul zilei, insa riscul unor afectiuni la nivelul pielii nu dispare in totalitate.

 

Aspectul „normal” al alunitelor

Totusi, fie vara, fie iarna, alunitele reprezinta o preocupare majora, mai ales pentru persoanele care au mai multe astfel de formatiuni pigmentare.

Insa ce anume determina o alunita sa-si schimbe aspectul si care este, de fapt, aspectul normal?

Nu exista un aspect «normal» al acestor alunite, dar ceea ce trebuie sa stim este faptul ca, daca apar modificari ale unor alunite vechi sau apar pete maronii pe o piele anterior sanatoasa, cel mai indicat este ca acestea sa fie vazute de catre medicul dermatolog.

Cel mai frecvent sun pete maronii plane (limitate la suprafata pielii), cu dimensiune pana in 4-5 mm, care nu se modifica de-a lungul anilor.

Mai exista si acele alunite inalte (papilomatoase), frecvent de culoarea pielii sau maro deschis, uneori prezinta si fire de par, se numesc nevi dermici, ii avem de la nastere si, de obicei, nu se transforma in tumori”, declara medicul dermatolog Oana Spanu (www.oanaspanu.ro ).

 

Semne de ingrijorare

  • modificarea formei alunitei (din regulata devine neregulata);
  • modificarea culorii (capata o nuanta mai inchisa);
  • modificarea suprafetei (alunita devine mai proeminenta, mai aspra);
  • sangerarea;
  • formarea unor cruste.

 

Exista “prea tarziu”?

Carcinoamele bazocelulare sunt tumori de piele cu risc redus de metastazare si cu evolutie lenta, de cele mai multe ori perfect curabile prin indepartare chirurgicala cu/ fara radioterapie aditionala.

Carcinoamele spinocelulare apar mai ales pe mucoase si au o evolutie mai agresiva, necesita diagnostic precoce si tratamente combinate.

Melanomul insa, este cea mai severa forma de cancer de piele, necesita un diagnostic timpuriu pentru a putea fi tratabil.

De aceea, sunt foarte importante atat preventia, cat si diagnosticul si indepartarea chirurgicala precoce.

Terapia adjuvanta prin chirurgie este insa complexa, de lunga durata si uneori ineficienta. Fiecare pacient cu o tumora de piele este un caz complex, se analizeaza toti parametrii de la debutul leziunii, localizare, stadiu tumoral, evolutie, raspuns la fiecare etapa terapeutica”, declara dermatologul Oana Spanu.

 

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *