9 lucruri importante despre SPF pe care trebuie sa le stii

Expunerea la ultraviolete de tip A sau B este responsabila pentru degradarea calitatii pielii, aparitia sau accentuarea ridurilor, a petelor pigmentare sau albe, a porilor dilatati si pentru aparitia cancerului de piele.

De aceea, este important sa aplicam zilnic produse cu factor de protectie, nu doar atunci cand stam la plaja, insa modul de utilizare a acestor produse este secretul pentru o piele sanatoasa si frumoasa.

Diana Baicu, consultant in industria de infrumusetare, ne detaliaza sapte aspecte importante de care este bine sa tinem cont atunci cand folosim acest tip de produse.

„Nu ar trebui sa iesim din casa fara sa fi aplicat produs cu factor de protectie, chiar daca suntem machiate si consideram ca este suficient. Produsele cu SPF ridicat trebuie sa devina parte din ritualul nostru de ingrijire zilnic, pentru ca sunt filtrul de care avem nevoie pentru a combate imbatranirea pielii, precum si cancerul de piele. Sunt cel putin noua aspecte interesante si utile de care ar fi bine sa tinem cont.

Diana Baicu

#1 – Este important cat produs aplici.

Daca nu folosim o cantitate suficienta, nu suntem protejati. Fie ca folosim cu factor de protectie 50, 50+ sau 30, este foarte importanta cantitatea.

In mod normal al trebui sa folosim cam 1,25 ml protectie pentru fata cam cat o migdala si 30 ml pentru corp. Marea majoritate a produselor de protectie solara pentru fata au 50 ml, deci un flacon este suficient pentru 40 de aplicari.

Daca plecam in vacanta cu un flacon de 200 ml de produs pentru corp, ar trebui sa ne ajunga 7 zile. Daca ne ajunge mai mult, asta inseamna ca nu folosim o cantitate suficienta. Pare foarte mult la prima vedere, de aceea recomand aplicarea produsului in 2 sau chiar 3 straturi subtiri cu cateva secunde de pauza intre straturi.

In cazul in care aplicam un produs cu SPF mare in cantitate insuficienta, vom obtine in realitate un factor de protectie mai mic.

#2 – SPF 100?

Exista si produse cu factor de protectie 100 doar ca, din punct de vedere legal, producatorii nu au voie sa marcheze pe ambalaj decat 50+.

50+ este deci factor de protectie foarte ridicat si este marcat pe ambalaj Broad spectrum.

#3 – Nu folosi produse de anul trecut.

Toate produsele au marcate pe ele cat pot fi folosite dupa ce le-ati deschis. Exista o iconograma pe care este marcat 6M sau 12M deci 6 luni, 12 luni etc

#4 – Atentie la filtrul produselor!

Diferenta o face cantitatea de raze ultraviolete care este blocata de filtrul respectiv. Cand vorbim de factor de protectie SPF ne referim doar la razele ultraviolete de tip B. Aceste raze ultraviolete sunt cele responsabile de arsuri si de inrosirea pielii.

Dar exista si razele ultraviolete de tip A, care sunt mult mai periculoase. Pentru ca au o lungime de unda mai lunga, ele patrund mai adanc in piele si sunt responsabile de aparitia imbatranirii precoce, a cancerului de piele.

85% din cancerele de piele sunt determinate de razele ultraviolete de tip A. Apoi, ne apar petele hiperpigmentare, ne apar petele albe, porii deschisi, tot din cauza razelor ultraviolete de tip A.

E foarte important sa alegem produse cu factor de protectie larg si sa ne uitam pe ambalaje si avem marcat pe ele, intr-un cerc, daca sunt eficiente si impotriva razelor ultraviolete de tip A.

In acest caz, avem folosite in functie de sistemul folosit, fie +, adica PA +, pana la ++++ sau stele. Iar gradul de protectie impotriva razelor ultraviolete de tip B este dat de SPF: 30, 50 si asa mai departe.

In zilele noastre, sa folosim un produs cu factor de protectie mai mic de 30 nu este deloc eficient. Cu el mai mult facem hidratare, care este si ea foarte importanta, dar nu suficienta.

Din pacate, nu exista filtre care sa ne protejeze in proportie de 100% chiar si daca folosim factor de protectie SPF 50. Acesta blocheaza 98% din radiatiile UVB. Un factor de protectie 15 blocheaza 93,6% din razele UV.

#5 – SPF pentru vacanta sau pentru zi de zi.

Trebuie sa facem diferenta intre protectia urbana, cea de zi cu zi, si cea din vacanta. In fiecare zi, dimineata, fie ca e vara, fie ca e iarna, trebuie sa aplicam un factor de protectie. Cel putin pe fata. Acesta ar trebui sa fie 50.

Cand ne expunem intensiv la soare, daca mergem la mare, trebuie sa incepem cu un factor de protectie ridicat. Si intotdeauna trebuie sa adaptam factorul de protectie la culoarea pielii noastre, la locatia unde suntem ca si latitudinea pe glob.

Incepem intotdeauna cu factor de protectie mare. Trebuie sa reaplicam produsul de cate ori intram in apa, de cate ori ne stergem cu prosopul. Apoi, cam la maxim 2-3 ore ar trebui sa reaplicam protectia solara.

#6 – Ne mai bronzam cu SPF?

Da. Daca ne aplicam factor de protectie 50 nu inseamna ca nu ne bronzam. Inseamna doar ca ne protejam sanatatea pielii. Produsele moderne de protectie solara contin accelerator de bronzare, ce stimuleaza melanina si ne ajuta sa ne bronzam chiar mai mult.

In plus, in ultima vreme au aparut pe piata produse care contin melanina, deci ne ajuta sa ne bronzam mai mult si mai repede decat daca nu aplicam aceste produse cu factor de protectie.

#7 – Este suficient sa avem SPF si protectie UVA?

In principiu, da! Insa, avand in vedere ca razele solare nu sunt blocate in totalitate si ca ele determina procesul de oxidare, cosmeticele moderne contin antioxidanti care confera protectie impotriva radicalilor liberi.

De exemplu, toata gama Sun Logic Guinot. Diferenta in ceea ce priveste produsele nu o fac filtrele, care sunt generice, ca la alte produse SPF, ci extra protectia oferita de ADN – care se sacrifica in locul celui uman, elstoprotectina, care protejeaza fibrele elastice, si luteina.

#8 – Exista produse care nu lasa pelicula alba la suprafata pielii?

Sigur ca da. Pelicula alba este lasata de filtrele minerale, care sunt cele mai stabile si mai eficiente. Produsele avansate contin micro sau nanomolecule din acestea, ceea ceea ce le face mult mai usoare si nu mai lasa aceea pelicula alba si, in plus, nu incarca porii si nu provoaca eruptii. De exemplu, Dermacte 365 Sun Protection este un produs din aceasta categorie.

#9 – Expunem bebelusii?

Bebelusii pana la 6 luni nu se expun sub nicio forma la soare. Copiii trebuie sa fie protejati cu filtre minerale eficiente intotdeauna si recomand oxid de zinc. Exista mai multe tipuri de filtre fizice si chimice.

Singurul filtru care este eficient singur si pentru razele ultraviolete de tip A, si pentru B, este acest oxid de zinc. Celelalte filtre se folosesc combinate. El formeaza o pelicula la suprafata pielii care reflecta razele solare si ne protejeaza si de iritatii. Si trebuie sa le aplicam factor de protectie 50, absolut, trebuie sa poarte o palarie, la un anumit moment ar fi bine sa poarte si haine usoare.

Reaplicam la fiecare 2 ore factorul de protectie, peste tot, inclusiv pe lobul urechii, una dintre zonele cele mai sensibile. Crema Z de la Universkin contine 25% oxid de zinc una dintre concentratiile cele mai mari de pe piata. Este foarte potrivita si pentru persoanele cu piele foarte sensibila”.

VA ASTEPT SI PE INSTAGRAM!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *