Coronavirusul si bolile serioase care nu au disparut. Ba dimpotriva!

As fi vrut ca introducerea acestui articol sa fie ceva gen „traim o perioada in care preocuparea pentru sanatate este extrem de importanta pentru noi”.

Totusi, cand intru in magazinul P#@rofi de langa mine si vad vanzatorii cu masca in barbie, cand intru in piata N#@*orilor din cartier si vad in spatiul inchis si inabusit de caldura numai pietari fara nici o protectie si nici un dram de creier, ma trec pe rand isteria, deznadejdea si pofta sa trag cuiva o scatoalca fix in scafarlie.

Dar pentru ca mi se pare ca unele cazuri sunt pierdute si unii indivizi trebuie lasati in p….#$%lata cui i-o vrea, ma adresez celor care nu si-au pierdut nici luciditatea, nici buna cuviinta si nici preocuparea reala si constrienta pentru sanatatea lor & a celor din jur.

Despre vremurile actuale si pandemia de coronavirus, se scrie mult si bine pe anumite site-uri, insa ar trebui sa nu pierdem din vedere si alte afectiuni medicale. Coronavirusul nu ne-a scapat de alte boli, infectii si probleme, ba s-a adaugat lor, innegrind si tuburand visele ipohondrilor de pretutindeni.

Asa ca, in continuare, despre bolile cronice.

Stiati ca peste o treime dintre romani au o boala cronica?

Bolile cronice continua sa fie o problema de sanatate publica in Romania, cu tratamente mult prea generale pentru particularitatile fiecarei persoane, iar copiii sunt din ce in ce mai afectati.

Studiul realizat de Coalitia pentru Sanatate Europeana in 2018  arata faptul ca o treime dintre romani declara ca au fost diagnosticati cu o boala cronica de-a lungul vietii, iar 19% (din totalul respondentilor) fiind diagnosticati in ultimii 10 ani.

Romanii continua sa fie tratati de bolile cronice prin protocoale de tratament generalizat adresat usurarii sau suprimarii simptomelor asociate acestor boli si aproape niciodata nu au in vedere identificarea cauzelor.

La nivel international deja se lucreaza cu tratamente personalizate care au la baza analize clare si exacte, care arata caracterul invidual al problemei.

Trebuie sa tinem cont de particularitatile fiecarui individ, sa pornim mereu de la rezultatele unor analize relevante pentru problemele aparute si care ne arata la nivel celular ce probleme exista.

Trebuie sa intelegem cat mai multe despre cauza, despre alimentatie, compozitia si echilibrul florei intestinale, efortul fizic si contextul genetic.

De aici se poate crea baza unei consultatii pentru a putea oferi un tratament care sa restabileasca echilibrul in organism”, a declarat Dr. Ion Gabriela, sef de lucrari UMF “Carol Davila” Bucuresti, medic primar pediatrie, doctor in Stiinte Medicale.

State of Health in the EU (care prezinta profilul de tara in ceea ce priveste sanatatea pentru anul 2019) arata faptul ca romanii cu varsta de peste 65 de ani traiesc mai multi ani din viata cu o boala cronica sau cu o dizabilitate, situatie care plaseaza Romania peste media UE.

Profilul de sanatate al Romaniei mai arata mai arata ca acestia au declarat ca au una sau mai multe boli cronice.

„31% dintre romanii cu varsta peste 65 de ani raporteaza ca se confrunta cu unele limitari in desfasurarea activitatilor cotidiene, precum imbracarea si hranirea, procentul fiind mult mai mare decat media UE” – conform State of Health in the EU 2019.

Peste jumatate dintre romani NU consuma fructe si legume!

Datele sunt clare, insa chiar si cu ele in fata, peste jumatate dintre adultii romani (59 %) nu mananca niciun fruct pe zi si o proportie similara dintre acestia nu consuma legume, conform profilului de sanatate realizat in 2019.

Aceste cifre sunt mult mai mari decat in majoritatea tarilor UE, iar proportia de 38% a adultilor din Romania care declara ca desfasoara saptamanal cel putin activitati fizice moderate este cea mai mica din UE.

„Daca inainte se considera ca boala cronica este apanajul varstei inaintate, in prezent procentul ridicat de boli cronice in pediatrie e ingrijorator, ceea ce ne obliga sa investigam cauzele.

In prezent obezitatea reprezinta principala cauza generatoare de boala cronica, mai ales in pediatrie.

Incepe in primii 2 ani de viata, legata de  alimentatia mamei din timpul sarcinii, nasterea prin cezariana, perioada de alaptare etc.

Obezitatea nu este o problema de estetica, sa nu ne lasam pacaliti, ci este generatoare de boli importante si care afecteaza stilul de viata: diabet, boli cardiovasculare, boli reumatismale, tulburari de ciclu la adolescente, tulburari de fertilitate si multe altele”, a completatDr. Ion Gabriela, sef de lucrari UMF „Carol Davila” Bucuresti, medic primar pediatrie, Doctor in Stiinte Medicale.

In marea majoritate a bolilor cronice (daca nu este o boala genetica) se gaseste la baza inflamatia cronica.

Studiile au aratat ca esential pentru instalarea si cronicizarea bolii sunt factorii epigenetici: infectii, alimentatie, stres, sedentarism, factori psihologici.

Medicina secolului 21 nu se mai bazeaza pe scheme de protocoale generale, acum se concentreaza pe tipul de medicina individualizata, personalizata, ce tine cont de genetica, particularitati imune, de alimentatie, stil de viata etc.

Ce este sanatos pentru unii poate fi cauza de boala pentru altii

Dieta este strict personalizata scopului: pentru diabet, obezitate, boala ulceroasa, boala cronica inflamatorie, anti-aging. Paradigma actuala este sa nu se ajunga la boala cronica si nu sa se trateze boala cronica ci mai degraba suferinta celulara, care se instaleaza cu mult timp inainte de aparitia modificarilor sanguine pe care le descoperim abia mai tarziu la analizele de rutina.

De aceea, platforma Testedebine va oferi in urmatoarea perioada din ce in ce mai multe informatii legate de ceea ce inseamna bolile cronice, cum sa le recunoastem si ce instrumente de diagnostic si terapeutice utile, inovatoare, sunt la indemana pentru a intelege si a aborda mai bine particularitatile corpului fiecaruia.

De asemenea, platforma va pregati webinarii care sa informeze populatia pe diferite tematici de sanatate si sa ii ajute sa se informeze corect.

Ce este platforma TESTE DE BINE

Platforma Testedebine.ro faciliteaza accesul la teste inovative de diagnostic care valorifica cele mai recente descoperiri din domeniul medicinii si al tehnologiei si ofera astfel informatii esentiale pentru o abordare personalizata a pacientului, pentru o serie larga de afectiuni.

Testedebine.ro este un demers al Cactus Health pentru a contribui activ la intelegerea si popularizarea beneficiilor abordarii personalizate a pacientilor.

Un rol pe care si-l asuma atat prin facilitarea accesului la teste inovative de diagnostic, cat si prin informarea continua si perfectionarea medicilor care isi doresc sa practice o medicina a viitorului.

VA ASTEPT SI PE PAGINA MEA DE INhttps://www.instagram.com/claudia_cojocea/?hl=roSTAGRAM!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *