„Ne este rusine cu emotile noastre, cu dorintele noastre, ne este rusine cu drepturile noastre.”

„Ne este rusine cu emotiile noastre, cu dorintele noastre, ne este rusine cu drepturile noastre.”

Au trecut vreo doua saptamana de la super-evenimentul Epic Talk si pe Gaspar Gyorgy l-am lasat cu buna stiinta la sfarsit. E ceva in lucrurile pe care le spune, ceva din tonul si modul uman in care exprima lucruri stiintifice, ceva din temele abordate de el care sunt probleme pentru mine…

Mecanismele de aparare

Mecanismele noastre de aparare (strategii pe care psihicul uman le dezvolta pentru ca noi sa putem face fata unui mediu zbuciumat de viata) reprezinta principalul obstacol in calea fericirii noastre.

La baza acestor mecanisme de aparare se afla o serie de credinte despre noi, despre ceilalti si despre relatii care se structureaza foarte devreme in viata noastra in functie de modul in care mediul raspunde nevoilor noastre psihologice de baza.

4 nevoi psihologice pe care le avem noi toti indiferent de varsta, cultura, sex si care raman cu noi pe parcursul intregii vieti:

1 – Nevoia de a relationa, de a fi in contact cu vineva, nevoia de atasament. Cand aceasta nevoie este satisfacuta, noi primim un dar foarte important: darul increderii.

2 – Nevoia de explorare, de libertate, nevoia de a descoperi. Iar cand aceasta nevoie este satisfacuta primim un alt dar foarte important: al autonomiei si al independentei.

3 – Nevoia de identitate, de autenticitate, nevoia de a fi eu. Si atunci cand mediul tine cont de aceasta nevoie a copilului, acesta primeste un alt dar foarte important: stima de sine si increderea in propria persoana.

4 – Nevoia de competenta si putere, nevoia de a avea un efect asupra lumii. Si atunci cand si aceasta nevoie ne este indeplinita, castigam forta interioara si motivatie intrinseca.

In functie de cum ne ingrijim copiii, aceste nevoi pot fi mai mult sau mai putin satisfacute. Si in functie de cum raspund adultii acestor nevoi ale copilului, apar acele credinte ce dezvolta baza mecanismelor noastre de aparare.

Dar daca aceste nevoi psihologice de baza nu sunt satisfacute, dobandim un set de credinte negative cu un impact enorm.

Daca 1 nevoie este nesatisfacuta, copilul va invata ca nu este important, valoros, iubit.

Daca a 2-a nevoie este nesatisfacuta, copilul va invata ca nu are drepturi, nu este liber, nu se poate descurca singur.

Daca a 3-a nevoie este nesatisfacuta, copilul va invata ca pentru el nu exista loc pe aceasta lume.

Daca a 4-a nevoie este nesatisfacuta, copilul va invata ca nu va reusi, nu va face fata, nu este capabil.

Aceste credinte fac parte din memoria noastra implicita adica o forma a memoriei subconstienta, care guverneaza intreaga noastra viata fara ca noi sa fim constienti de acest lucru.

Hanif Kureishi – „Copilaria bantuie si adultii pot fi numiti copii convalescenti.”

Asta inseamna ca atunci cand psihologii vorbesc despre „copilul interior”, ei se refera la aceste nevoi psihologice de baza care nu au fost satisfacute si care i-au facut pe copii sa se simta ignorati. Nevoi care au fost invizibile pentru adultii care i-au crescut si care i-au facut pe copii sa se simta invizibili.

Si pana si aceia dintre noi care provin din familii asa-numit fericite avem un copil interior cu cicatrici, pentru ca nimeni n-a avut parinti perfecti, asa cum nici unul dintre noi nu este perfect. Nimeni nu a crescut intr-o familie perfecta.

Insa aceia dintre noi care avem rani psihologice mai adanci, traim o rusine mai acuta fata de viata.

Ne este rusine cu emotile noastre, cu vulnerabilitatile noastre, ne este rusine cu drepturile noastre, ne este rusine cu dorintele noastre. Si in momentul in care cineva ne vede, ne aude si ne simte traim o rusine si mai mare, pentru ca nu suntem obisnuiti cu aceste bunatati psihologice.

Copilul care a crescut cu aceste 4 nevoi nesatisfacute este un copil care si-a renegat si ignorat parti in el pentru a fi tolerat de propria familie. Care nu a inhibat cresterea completa pentru a se plia pe profilul familiei lui.

Insa din pacate prea multe mecanisme de aparare inseamna a nu trai. Inseamna doar a supravietui, dar atat”, sustine Gaspar.

Cele mai des folosite mecanisme de aparare de catre adultii care in copilarie au fost copii invizibili pentru parintii lor sunt:

  • Negarea realitatii – nu vrem sa acceptam ca am avut o copilarie dificila, de aceea construim in mintea noastra o poveste despre cat de frumoasa a fost copilaria noastra, o poveste bogata in fabulatii si neadevaruri. Insa despre care stim la sfarsitul zilei ca este o mare, mare minciuna.
  • Un alt mecanism de aparare este acela in care ne deconectam de la propria minte. Nu ne mai recunoastem emotiile, senazatiile, durerile.
  • Un alt mecanism de aparare pe care il folosim este obsesia de perfectiune. Nu toleram imperfectiunea, conflictele, ca mecanism de supracompensare, pentru ca ne-a fost foarte greu atunci.
  • Adictiile de sport, munca, mancare, droguri, alcool.
  • Nevoia de cat mai multa putere, sa am cat mai multa forta asupra celorlalti, in disperarea de a „ingropa” toti acei ani in care valoarea mea nu era vazuta si in care nu contam.
  • People pleasing. Forma in care ne sacrificam de dragul altora si in care renuntam la noi pentru a fi acceptati si vazuti si validati.

Cunoasterea de sine lumineaza incaperile intunecate din copilaria noastra.”

Iar pentru a face pace cu trecutul si a imbunatati calitatea relatiei pe care o avem cu noi insine si cu cei din jur este nevoie de…

1 – Importanta compasiunii fata de noi insine si nevoia de a ne permite sa fim imperfecti.

2 – Acceptarea faptului ca suntem imperfecti si ca e ok sa fim, ca toti suntem imperfecti si asa, imperefcti fiind, putem fi iubiti, putem schimba ceva in noi sau in vietile celor din jur. Asa imperfecti contam, suntem valorosi si demni de a fi iubiti.

3 – Acceptarea greselilor noastre din toti anii in care am actionat si reactionat in virtutea ranilor, in care am incercat – din nevoia de a fi iubiti si acceptati -, sa le facem pe plac altora si nu noua.

Si asta pentru ca, asa cum sustinea Gaspar in incheierea discursului sau, nu are nevoie de oameni perfecti. Ci de oameni autentici, cu relatii sanatoase si puternice.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *