O relatie va merge bine daca partenerul are…

Vorbeam zilele acestea cu sotul meu despre faptul ca in iulie vom implini 10 ani de casnicie.

Si vai, da-i si mira-te cand au trecut cei 16 ani de relatie, cand au zburat cei 10 de casatorie, mai stii ca ti-ai rupt tocul, mai tii minte ce frica mi-a fost cand am mers cu masina pe cod portocaliu de ninsoare si tot asa ca doua babe rablagite la corp, da’ bune de gura.

Si asa, avand acest flashback pe fundal, mi-am dat seama ce face ca o relatie sa functioneze. Bine, ce a facut in cazul meu, desi nu m-as feri sa zic ca e valabil si pentru alte persoane.

Cand vine vorba de relatii, se zice adesea ca respectul, comunicarea sau sprijinul sunt secretele unui parteneriat de durata.

Fie ca vorbim de relatii de iubire, de prietenie sau profesionale, daca respecti, comunici sau sprijini totul e aranjat.

Dar de ce pre-conditie e totusi nevoie ca sa poti respecta, comunica sau sprijini?

Ca daca am fi putut toti respecta, comunica sau sprijini, pai am fi trait intr-un san al lui Avram infinit, in care nimeni nu s-ar certa, nimeni nu ar zbiera si nimeni nu ar invidia pe nimeni.

In ce ma priveste, cu respectul si sprijinul nu stiu cum stau, dar ca om de Comunicare pot sa spun ca oamenii habar n-au sa comunice. Habar n-au sa spuna ce vor (asta daca isi dau ei insisi seama ce vor… dar asta e alta discutie), habar n-au sa formuleze o cerere, un refuz sau chiar o intrebare.

Si, frate, oamenii nu prea stiu sa scrie, dar hei, asta e din nou o alta discutie.

Revenind la intrebarea Cum putem respecta, comunica si sprijini, eu cred ca raspunsul e urmatorul: avand incredere in noi.

O relatie va merge bine daca partenerul are…

Doar cine are incredere in el insusi poate…

 • respecta cu adevarat;
 • comunica eficient si sanatos;
 • sprijini pe bune.

Dar, ca sa poti intr-adevar sustine pe cineva, prieten, iubit, coleg de munca, trebuie sa…

 • nu-ti fie teama ca el va reusi si tu nu si vei sfarsi abandonat;
 • nu simti invidie;
 • nu ai un sentiment de inferioritate in raport cu persoana respectiva.

Sa fim seriosi. Nu vom sustine niciodata un coleg de munca pe care il consideram mai bun ca noi, nu ne vom dori cu adevarat ca el sa reuseasca sau sa obtina o marire de salariu DECAT DACA avem incredere ca si noi putem, ca si noi suntem in stare sau ca si noi am primit deja marire:))

Abia cand ai incredere ca si tu poti si ca si tu esti in stare, vei putea…

 • respecta;
 • comunica sanatos;
 • sustine persoana de langa tine.

De fapt, orice relatie – de iubire, de prietenie, profesionala – va functiona daca cele doua parti se afla in relatie de egalitate.

Cand unul se crede superior, mai destept, mai bine pregatit, mai frumos, mai bogat, mai proactiv, mai whatever, relatia intra in dezechilibru.

O barca in care greutatea nu e distribuita in mod egal, va incepe, foarte probabil, sa intre la apa.

P.S. – Pe canalul meu de Instagram TV am facut un scurt video pe aceasta tema. Asa ca ne putem vedea si acolo: https://www.instagram.com/claudia_cojocea/

02 comments on “O relatie va merge bine daca partenerul are…

 • Vali , Direct link to comment

  Ar fi perfect dacă ai publica pe platforme unde poți vedea conținut fără să te înscrii. La urma urmei ce te împiedică să-ți pui aici înregistrările video?

  • Claudia Cojocea , Direct link to comment

   Buna, Vali. Am incercat, dar nu merge, nu stiu exact de ce. Nu stiu daca e o problema de wordpress sau daca tema aleasa pentru blog nu permite. Dar da, sunt de acord cu tine, si eu as fi vrut sa publoc videoul aici. Asa am si incercat initial, de altfel.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *