„Tatuatii sunt niste frustrati”

„Tatuatii sunt niste frustrati”

 

Fie ca sunt facute din motive estetice, psihologice sau sociale, in ultimii ani tatuajele au revenit spectaculos in tendinte. Mici, delicate, dintr-o singura linie sau ample, complicate, 3D, tatuajele sunt astazi un fenomen la scara globala, in ciuda vocilor care le contesta cu toata forta.

Pe vremuri, prejudecata era ca tatuaje au doar marinarii, puscariasii si femeile usoare.

De curand, mi-a fost dat sa aud (din partea cuiva de varsta mea, más o menos, deci nu vreo matusa Aglaie ratacita ca o oaie capie prin 2019) ca „tatuaje au doar frustratii”. Adica cei care nu se simt bine cu ei insisi, cei care vor sa demonstreze ceva cuiva si care nu sunt ok in propria piele.

Continuand acest fir (i)logic, cine nu are tatuaj e frate cu Buddha si a atins nirvana. E intr-un echilibru spiritual perfect, si-a gasit demult pacea interioara si stie ca lumea aceasta efemera este doar o oprire prozaica in destinul sau universal.

Tatuajul face diferenta si separa oile de capre:))

Fireste, nu vorbesc de cazurile extreme. Acolo, da, sunt de acord ca fondul psihologic e grav avariat. In rest, cred ca suntem cu totii „frustrati” dintr-un motiv sau altul, asa ca nu e nimeni in masura sa azvarle cu piatra in ceilalti.

Lasand deoparte taramul abisal al motivatiilor psihologice, sa vorbim mai degraba de cele lumesti: ce trebuie sa stim inainte sa ne facem un tatuaj, care e igiena lui corespunzatoare, in cat timp se vindeca etc.

 

Inainte de tatuaj – pregatire si ingrijire

Pielea are 3 straturi, la suprafata epidermul, la mijloc dermul si in profunzime tesutul adi­pos. Pigmentii din tatuaje se introduc cu aju­torul unor ace speciale la nivelul dermului, uneori ramanand mici cantitati si in epiderm (superficial).

Tatuajele permanente ar trebui facute de profesionisti, in conditii stricte de igi­ena si sterilizare corecta, in centre autorizate sanitar, pentru a se evita complicatiile si riscu­rile de trasmitere de virusuri sau bacterii.

Pigmentii folositi in tatuajul profesional sunt fie anorganici (saruri de metale) ‒ mercur, car­bon, cadmiu, cobalt, titan, zinc, mangan ‒, fie organici (extracte din plante).

Imediat introdusi in piele, acesti pigmenti creeaza o reactie inflamatorie locala moderata (2-3 zile pana la 1-2 saptamani), urmata de o perioada de recuperare.

Aceasta inflamatie accentuata se poate preveni prin aplicarea unui unguent antiinflamator local pentru ca­teva zile dupa efectuarea procedurii”, declara Oana Spanu, medic dermatolog.

Inainte de procesul propriu-zis de tatuare, sunt cativa pasi de care e bine sa tinem seama pentru a evita eventuale complicatii.

  • salo­nul ales sa aiba autorizatie sanitara, personal calificat si instrumentar steril si de unica folosinta.
  • vizita la medicul dermatolog este obligatorie, pentru a evita traumatizarea unor alunite si riscul canceru­lui de piele. Nu se tatueaza pielea afectata de eczeme, infectii, pielea arsa de soare sau solar, persoanele care au istoric de cicatrici ingrosate, rosii, pentru ca exista riscul unor noi cicatrici exagerate. In plus, genele si sprancenele pot pierde definitiv parul.
  • dupa efectuarea tatuajului, pielea trebuie sa fie ingrijita atent pentru o vreme cu creme speciale si se evita expunerea la soare.
  • e bine sa stim ca unul dintre miturile despre tatuaje este ca nu lasa pielea „sa respire. In realitate, pigmentul este introdus in adancimea pielii, nu ramane la nivelul epidermului.

 

Indepartarea tatuajelor

Indepartarea tatuajelor se realizeaza cu ajutorul laserului, pe principiul topirii culorilor inchise (fotodermoliza selectiva). In unele situatii, pot ramane pete albe sau maronii permanente si se poate modifica textura pielii.

 

(PS – Am doua tatuaje, ma gandesc sa-mi mai fac si sunt foarte frustrata. RAU!)

 

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *