Fara idei pentru a-i distra pe copii? No worries, ii distreaza Forbes Kids Festival!

Fara idei pentru a-i distra pe copii? No worries, ii distreaza Forbes Kids Festival!

Stiti imaginile din reclamele pentru asigurari de viata sau pentru te miri ce unguent-minune impotriva eritemului la bebelusi, in care o mama si un tata se joaca luminosi alaturi de pruncul lor, de asemenea luminos?

Pare ca joaca e a doua lor natura si ca abia asteapta sa zangane la unison diverse jucarii child-friendly, fara piese detasabile, pe care cel mic sa le poata inghiti.

Not my intention to be a hater, insa ce spun e ca nu intotdeauna ne arde de joaca. Noua adultilor, adica. Iar copiii de azi imi pare ca nu mai au nici un chef sa se joace singuri. Nu mai stiu sa se joace singuri. Nu mai vor.

Fara idei pentru a-i distra pe copii? No worries, ii distreaza Forbes Kids Festival!

Le este foarte comod sa insface primul ecran, sa deschida Fortnite, Minecraft sau Roblox si sa stea asa, cu ochii holbati si nervii intinsi la maximum, vreau sa castig un nou skin, un nou brawler (???), nu-mi mai place harta asta, nu ma impusca!, nu pot sa trec mai departe, @#$%^&^%$$.

Nu e usor sa fii entertainer pentru copii, nici macar pentru al tau.  

Sa fii mereu disponibil si apt de joaca, mai cu seama ca tu trebuie sa fii cel care initiaza role-play-ul si care-l atrage spre joc. EL sta bine-mersi la calculator sau telefon, TU ai tot interesul sa-l implici si in alte activitati non-digitale, non-stricatoare de creiere, de ochi, de minti.

Nu-i vorba, stiu toate beneficiile jocului. Le stim cu totii, doar ca uneori ne mai ramane putina baterie interna, si asta nu doar pentru a ne juca ce vrea copilul, ci si pentru a inventa ceva care sa-i placa, ceva care sa-l intereseze, vezi Doamne, pe micul screen-ager, pe care ai face orice ca sa-l bagi rapid la o dieta digitala.

Citeam in “Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau” ca „parentajul prin joc ofera ajutor pentru cele mai dificile aspecte ale cresterii copiilor. (…) Jocul e modul in care copiii isi exprima sentimentele si experientele intime despre care nu pot sau nu vor sa vorbeasca.

Ei nu spun <am avut o zi grea la scoala, pot sa-ti povestesc?>, ci spun <te joci cu mine?>. Daca acceptam, ei ilustreaza cele intamplate cum stiu mai bine. Pana se incheie jocul, poate reusim sa-i ajutam sa-si intareasca increderea in ei insisi si sentimentul intim ca sunt iubiti – exact ceea ce au nevoie ca sa se intoarca la scoala si sa rezolve chiar ei problema.”

Deci jocul creeaza legaturi durabile, vindeca, transmite iubire si, mai ales, ne invata sa ne intelegem copiii. In aceesi carte, Lawrence J. Cohen, subliniaza faptul ca „poate am jurat ca nu ne vom purta niciodata atat de aspru cu copiii nostri, cum s-au purtat altii cu noi.

Insa tocmai cand au cea mai mare nevoie de noi – cand fac prostii, sunt obraznici, ne insulta -, ne infuriem si-i pedepsim sau, simtindu-ne raniti, asezam un zid intre noi. Uitam pe moment cat de fragili sunt micutii nostri, asa cum si ei uita sa coopereze, sa impartaseasca, sa se potoleasca sau sa respecte regulile.”

Si tocmai pentru ca nu e usor sa vrei sa te joci si, mai ales, sa stii sa te joci, si tocmai pentru ca, in momente in care nu vrei decat sa zaci, vine ucigatorul „m-am plic-ti-siiit”, eu una am toata admiratia pentru oamenii care traiesc din asta.

Care stiu si le place si au mereu chef sa se joace cu copiii.

Care nu-si pierd cumpatul cand cei mici o fac pe desteptii sau pe plictisitii sau pe coolistii sau pe excentricii digitali.

Forbes Kids Festival 2019 – Pasi catre viitor!

Asa ca m-am bucurat atunci cand prietenii mei de la revista Forbes KIDS mi-au propus sa fiu partener media la evenimentul organizat de ei, Forbes Kids Festival – Pasi catre viitor!

Asa ca, daca vreti sa luati o gura de aer (la propriu si la figurat), sâmbata, 6 iulie intre 10:00-20:00, in Parcul Mogosoaia, va asteapta spectacole inedite, activitati creative si educative, sport, dans, jonglerii si baloane de sapun, picnic, concursuri, ba chiar si Mini Disco, plus o multime de happening-uri special gandite sa placa si copiilor pasionati de Lego, si celor disperati dupa gaming.

Festivalul este construit in jurul unui concept unic, axat pe meserii, asa ca, pe parcursul intregului eveniment,  copiii vor afla ce inseamna sa fii arhitect, designer, farmacist, stomatolog, IT-ist,  actor, contabil sau pictor.

Pregatim un spatiu mare de joaca, dar si unul special de relaxare, plus multe activari care sa-i tina ocupati si fericiti pe toti membrii familiei.

Participarea la ateliere este gratuita pentru copii, iar intrarea la eveniment este libera.

In final, le multumesc prietenilor de la Forbes KIDS pentru ocazia de a ma retrage din rolul de entertainer al propriului copil si le urez succes. Cu generatiile astea digitale, chiar vor avea nevoie:).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *