Lucrezi de acasa? Iata cum ar trebui sa arate “biroul” tau pentru teleconferinte

De ceva vreme, pandemia si distantarea sociala au mutat intalnirile si sedintele clasice in mediul online. Majoritatea celor care au munca de birou comunica in prezent, zilnic, cu colegii, superiorii sau partenerii de afaceri prin intermediul programelor de videoconferinte.

Daca multi s-au echipat tehnic corespunzator, achizitionand aparatura si programele necesare, nu la fel de multi au acordat atentie spatiului in care apar in astfel de conversatii online.

De aceea, aceia dintre noi care dorim sa nu aparem ca niste “Misteri Beani” in ochii interlocutorilor am inceput sa investim in amenajarea unui colt potrivit pentru acest tip de activitate si sa apelam la un designer de interior.

Lucrezi de acasa? Iata cum ar trebui sa arate “biroul” tau pentru teleconferinte

Mai mult, cei care achizitioneaza locuinte noi cer acum designerilor cu care colaboreaza sa includa in planul de amenajare a spatiului si un loc special destinat videoconferintelor.

 „Pentru designul spatiilor pentru videoconferinte cred ca e foarte important sa gandim un design tip scenografie astfel incat sa existe in spate un fundal care sa isi completeze stilul personal sau care sa spuna povestea domeniului profesional in care activezi.

Pe langa detalii ce tin de lumina sau amplasare, este important sa stim ce includem in spatiul ce se va vedea tot timpul pe ecran in jurul nostru si care ne va avantaja astfel sau, din contra, ne va dezavantaja daca nu il amenajam corespunzator”, declara designerul de interior Sergiu Califar, fondatorul Pure-Mess Design.

Specialistul in design interior: 5 sfaturi pentru spatiul de videoconferinte

1. CULORI

Din punctul de vedere al cromaticii, e recomandata o trecere intre cald si rece. Daca esti o persoana care te imbraci mai mult in negru sau folosesti o baza de culori monocrome, atunci ar fi potrivit un fundal in care sa predomine o atmosfera mai calda, astfel incat spatiul si fundalul tau sa para primitor si sa te poata pune in evidenta.

Daca te imbraci in modele uni si nu folosesti pattern-uri geometrice sau florale, fundalul poate aiba si motive geometrice sau elemente ce duc cu gandul la o junga urbana.

Daca te imbraci in culori calde si porti accesorii, fundalul l-as vedea in culori reci, dar nu extreme. Daca vrem gri, as folosi griuri colorate, nu acel clasic gri antracit, foarte rece. Ambientul tau poate deveni apasator si nu te va pune intr-o lumina buna. M-as folosi de griuri colorate sau culori mai calde.

Daca ne dorim grafice, insertiile si mixul de culori ar trebui sa fie foarte fine, subtiri, delicate, forme mai fluide, nu neaparat geometrice sau colturoase, sau forme care sa directioneze spatiul. As alege arcade, pattern-uri tip imitatie de fum, astfel ca ambientul va parea linistitor. Si, daca este si foarte fin proiectat in spatele tau, tu iti vei permite sa folosesti acele accesorii pe care le doresti.

2. FARA FOTOGRAFII PERSONALE.

Nu as include in cadru fotografii sau elemente din viata personala pentru ca, atunci cand dai accesul unor informatii personale, care se pot vedea intr-o conferinta live, practic oferi persoanelor posibilitatea sa te citeasca ca pe o carte deschisa.

Ar trebui ca imaginea din spate sa fie foarte bine balansata cu mesajul pe care tu vrei sa il transmiti. In plus, ochiul privitorului este bine sa nu fie atras mereu de elemente din planul secund, ci atentia sa fie indreptata spre tine.

3. ELEMENTE PROFESIONALE DISCRETE.

Daca reprezinti un business, de exemplu unul care comercializeaza anumite produse,  el poate fi reprezentat in cadru, dar nu agresiv, plasamd acele produse, si folosind anumite jocuri volumetrice care sa duca cu gandul la tipul de afacere pe care il ai.

Nu as merge pe ideea de logo sau scris, ci, eventual, pe accente adaptate dintr-un fototapet, dintr-o biblioteca facuta pe comanda care poate avea anumite elemente decorative si anumite incadrari.

4. FARA ELEMENTE MASIVE.

Este bine sa existe o compozitie, o simetrie a lucrurilor atunci cand amenajezi un astfel de spatiu. Evitam, de exemplu, elemente verticale masive care sa iti taie imaginea din spate. Nu este bine sa se vada un colt de biblioteca sau o parte de tablou care sa nu fie incadrat corespunzator, iar o mare parte din mesajul sau sa fie acoperit de tine.

Toate astea trebuie gandite si proiectat astfel incat sa sustina imaginea ta din conferinta.

5. ATENTIE LA LUMINA.

Lumina este foarte importanta. Pentru conferintele video e nevoie de o lumina artificiala, calda, ideal usor neutra, care sa nu iti creeze umbre ciudate pe fata. Lumina trebuie sa vina din fata si din laterale. Nici sa nu fii supraexpus, dar nici sa nu ai umbre.

Partea din spate, capatul de perspectiva, este indicat sa fie uniform luminata astfel incat sa nu existe colturi intunecate. Tocmai de aceea, este recomandat sa se investeasca si in surse de lumina care sa construiasca un cadru corect, cu aspect profesionist.

Lumina naturala, de la fereastra, nu este intotdeauna avantajoasa. In plus, nu va fi aceeasi la orice ora a zilei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *