Ela Craciun: „Cred in reguli, dar nu impuse cu forta, ci explicate”

Ela, in primul rand, te felicit pentru sarcina. Cum te simti tu si cum au reactionat copiii tai cei mari, Alesia si Alex, cand au aflat ca vor avea un fratior?

Ma simt foarte bine si asta are o mare legatura cu psihicul meu care genereaza doze mari de optimism in perioada sarcinii. Sunt fericita, pentru ca aceasta a fost o sarcina dorita si asteptata.

La fel de fericiti sunt Alesia si Alex, care sunt nerabdatori sa se intalneasca cu noul membru al familiei. Micutul are deja bine delimitate sferele de influenta ale fratilor mai mari. Alesia se ofera sa ii arate toate trucurile de infrumusetare, il va plimba si il va invata tot ce trebuie sa stie de la o sora mai mare.

Alex si-a asumat rolul de protector al celor doi si isi testeaza cotele de responsabilitate. Venirea unui copil mic intr-o familie este o bucurie pentru oricine, asadar nici pentru noi nu este altfel.

Ne vom bucura de familia noastra extinsa, iar eu voi povesti despre aceasta minunata aventura pe blog si pe canalul meu de YouTube.

Ela al[turi de cei doi copii ai ei, Alesia si Alex
Ela alaturi de cei doi copii ai ei, Alesia si Alex
Tu ai deja doi copii, in curand vei deveni mama pentru a treia oara, lucrezi la blog, prezinti emisiunea „Numai de bine“ – pare ca fiecare clipa a unei zile este bine organizata. Cat timp aloci proiectelor profesionale si cat timp familiei, copiilor?

Proiectele profesionale implica de multe ori si timp petrecut cu familia. Acesta este avantajul meu, ca blogger. Alesia si Alex filmeaza cu mine de multe ori, ii iau la evenimente si totul este conceput ca o joaca, nu ca o „munca”.

Nu pot nega faptul ca organizarea ma ajuta sa fiu prezenta la toate proiectele mele si sa le gestionez eficient. As mai adauga la lista ta si noul rol de colaborator la radio Itsy Bitsy. De doua ori pe saptamana prezint o rubrica in cadrul matinalului, intitulata „Jurnal de sarcina”.

Acest proiect vine tot din nevoia de a impartasi experienta mea cu alte viitoare mamici care au nevoie de sfaturi. Indiferent de numarul proiectelor si de anvergura lor, pot spune ca familia este pe primul plan, iar timpul dedicat este cu preponderenta acesteia.

 

Ce va place sa faceti atunci cand aveti ocazia sa petreceti timpul impreuna, in familie?

Sunt multe lucruri pe care le facem in familie. Asa cum iti spuneam, sesiunile de unboxing pentru blog eu le fac cu cei mici deci… unde putem incadra aceasta activitate? Joaca sau munca?

Sunt multe alte exemple de acest tip. Ne place sa iesim din oras, sa calatorim si sa ne intalnim cu alte familii cu copii. Viata noastra nu este diferita cea a majoritatii. Ziua se imparte intre orele de scoala si activitatile copiilor, iar weekend-urile sunt rezervate activitatilor de familie.

Esti unul dintre cei mai populari bloggeri de parenting, iar in mediul online esti supranumita Supermom, datorita proiectelor de informare corecta a mamelor din Romania. Cum s-a nascut aceasta pasiune a ta pentru educatie si sanatate emotionala?

Ela, Alesia si Alex
Ela, Alesia si Alex

Pasiunea pentru informare s-a manifestat timp de 11 ani cat am stat la pupitrul stirilor. Munca mea de jurnalist m-a determinat intotdeauna sa caut informatia corecta si sa o transmit publicului care are nevoie de ea.

Blogul si proiectele ulterioare au fost dezvoltate pe acelasi principiu, natural, caruia ii sunt consecventa de atata timp. Indiferent daca este vorba despre articolele de pe blog, de evenimentele de informare sau de emisiunea pe care o realizez, scopul meu este acelasi: sa ofer informatie relevanta pentru comunitatea mea.

Se vorbeste mult despre parentingul neconditionat, despre iubirea neconditionata, empatie si respect in relatia cu copiii nostri. La polul opus, sunt vocile celor care amendeaza acest tip de educatie, sub motiv ca cei mici sunt lasati sa faca ce vor. Tu ce tip de relatie ai cu copiii tai si cum gestionezi momentele mai delicate?

Eu sunt adepta moderatiei in tot ceea ce fac, iar aceasta filosofie se aplica si tipului de parenting pe care il adopt. Eu cred in libertatea celui mic de a experimenta diverse activitati si sentimente, dar rolul protector al parintelui trebuie sa se manifeste atunci cand impune reguli pe care el sa le respecte.

„Cred in reguli, dar nu impuse cu forta, ci explicate”.
Ela Craciun:Cred in reguli, dar nu impuse cu forta, ci explicate

Cred in reguli, dar nu impuse cu forta, ci explicate, in asa fel incat copilul sa inteleaga de ce trebuie sa le urmeze chiar daca nu accepta cu bucurie acest lucru. Intr-o familie cu trei copii, regulile sunt un factor de echilibru, deci nu vom putea functiona fara ele.

In schimb, le voi da libertatea sa isi expuna punctul de vedere, sa isi ceara drepturile si sa argumenteze atunci cand simt nevoia. Mai presus de toate, le dau toata iubirea mea. Un copil care se simte iubit se dezvolta in echilibru, iar restul vine de la sine.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *