Covidul nu a anulat celelalte probleme medicale. Dimpotriva!

Pentru ca toata criza Covid ne-a abatut cumva atentia de la toate celelalte probleme medicale ce nu au disparut (ba dimpotriva, s-au agravat acolo unde nu s-au mai gasit resurse pentru ele), mi-am propus sa ofer sugestii si indrumari si in alte zone medicale, bineintels, cu ajutorul specialistilor.

Intolerantele alimentare si rolul dietei in recuperarea fizica

Sedentarismul poate fi o cauza frecventa a durerilor de spate, care pot deveni cronice, in timp ce bolile autoimune pot sa afecteze oasele si articulatiile,  daca stilul de viata al pacientului nu este imbunatatit prin alimentatie adaptata bolii si prin miscare.

Luna trecuta, Forumul Roman de Diabet a prezentat rezultatele unui studiu care arata ca majoritatea romanilor din mediul urban considera sedentarismul printre cei mai importanti factori de risc care favorizeaza aparitia diabetului zaharat.

Romanii declara ca stiu ca trebuie sa urmeze o dieta echilibrata, insa 45% dintre ei s-au declarat sedentari, iar 52% au admis ca sunt obezi sau supraponderali.

Covidul nu a anulat celelalte probleme medicale. Dimpotriva!

Cu toate ca admit problema si recunosc riscurile, nu isi schimba stilul de viata si nu realizeaza ca exista o legatura intre ceea ce mananca si problemele lor de sanatate, inclusiv durerile de spate care pot deveni cronice.

Daniela Ene, fiziokinetoterapeut la Spitalul Clinic Sfanta Maria din Bucuresti, prezinta in cadrul webinar-ului gratuit Teste de Bine, ce va avea loc pe 20 octombrie de la ora 17:00,  rolul pe care il are alimentatia in abordarea terapeutica a bolilor care afecteaza sistemul osos si articulatiile.

Va detalia si beneficiile pe care o dieta anti-inflamatorie le poate aduce in recuperarea medicala a sportivilor, dar chiar si a persoanelor care sufera de boli autoimune.

˵Sedentarismul provoaca fibroza sau atrofierea unor intregi grupe musculare, iar lipsa functionalitatii muschilor are implicatii la nivelul articulatiilor si asa apare artroza. Si aceasta, la randul ei, atrage imobilitate din cauza durerii si avem un cerc vicios. Lipsa miscarii duce la declansarea intregului proces degenerativ. Acesta este si motivul pentru care oamenii de la tara, care se misca mai mult si petrec mai mult timp in aer liber, chiar si in conditii precare, sunt mai sanatosi.” a declarat Daniela Ene, specialist cu o experienta de 20 ani in recuperarea prin kinetoterapie.

In cadrul Spitalului Clinic Sfanta Maria, Daniela se ocupa si de recuperarea medicala a sportivilor amatori si de performanta, iar aceasta afirma ca ˵rolul dietei este unul esential pentru noi toti, dar mai ales pentru sportivii care isi doresc performanta. Acestia deseori trebuie sa excluda alimentele la care au intoleranta si care pot provoca inflamatii cronice, in procesul de recuperare si chiar de imbunatatire a performantelor sportive”.

Chiar si tenismenul Andrei a oferit detalii despre relevanta adaptarii alimentatiei la nevoile organismului, precizand faptul ca ˵sportivii au nevoie de o dieta echilibrata, care sa fie conforma cu ceea ce organismul fiecaruia are nevoie. Testele actuale de diagnosticare, care arata care sunt intolerantele si ce probleme ai la nivel intestinal, ajuta sportivii care isi doresc performanta sa se poata baza pe organismul lor. In plus, din experienta mea pot sa spun ca le ofera mult mai multa energie si un somn linistit.”.  

In cadrul webinarului din 20 octombrie se va vorbi si de ce osteopatia trateaza sistemul musculo-scheletal si de ce ia in considerare o arie larga de suferinte, de la durerile coloanei vertebrale, problemele aparatului locomotor la migrene, tulburari digestive, precum si tulburarile sistemului neuro­vegetativ (anxietate, depresie, tulburari de somn, stres).

Despre Teste de bine

Testedebine.ro este un demers al Cactus Health pentru a contribui activ la intelegerea si popularizarea beneficiilor abordarii personalizate a pacientilor. Un rol pe care si-l asuma atat prin facilitarea accesului la teste inovative de diagnostic, cat si prin informarea continua si perfectionarea medicilor care isi doresc sa practice o medicina a viitorului.

Platforma Testedebine.ro faciliteaza accesul la teste inovative de diagnostic care valorifica cele mai recente descoperiri din domeniul medicinii si al tehnologiei si ofera astfel informatii esentiale pentru o abordare personalizata a pacientului, pentru o serie larga de afectiuni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *