Produsele de curatenie si sanatatea aparatului respirator

De cand ma stiu am avut un soi de obsesie pentru curatenie.

Din copilarie imi amintesc ca maturam, aspiram, stergeam praful sau imi umezeam palmele si frecam covorul din sufragerie ca sa curat parul de pisica, pana cand mi se luau 3 straturi de epiderma.

Psihologul meu mi-a zis ca acest comportament obsesiv-compulsiv este de fapt o activitate-refugiu care mascheaza anumite frustrari, neimpliniri sau ceva-uri pe care inca nu le-am identificat, dar dincolo de parghiile psihologice care ma mana in lupta, astazi, obsesia mea pentru curatenie continua bine mersi.

Ba inca si mai si.

Totusi, cand vine vorba de shmotruiala, am observat ca oamenii au „specializari” destul de clare. Unii au ce au cu geamurile si oglinzile. Le sterg fara oprire, chiar si de 2-3 ori pe zi, hraniti de luciul impecabil care rezulta in urma unui frecus zdravan de cateva minute.

Altii spala vase pana la scartaiala, altii freaca rosturile cu periute mici de dinti si ar mai fi categoria celor care scot periodic cartile din biblioteca si le flenduresc bine cateva secunde ca sa „ia aer”.

Eu m-am specializat in Praf-Microfibre-si-Nanoparticule, asa ca am transformat aspiratorul intr-un fel de extensie a mainii mele drepte, un brat robotic pe care il zbarnai isteric in fiecare zi.

Accesoriul meu preferat: aspiratorul roz, ultra silentios:)

Nu pot sa vad praf in casa!

Am citit undeva ca de fapt, asa-numitul praf de casa, e un combo neomogen de microfibre, epiderma descuamata, polen, acarieni , nisip si diverse substante organice si anorganice nesuferite ca un junghi in spate.

De cele mai multe ori, aspiratul si stersul prafului ma relaxeaza ca o meditatie budista in care nu ma gandesc decat la ce colturi sa nu ratez sau cat de bine miroase noua solutie de sters parchetul.

Dar sunt si zile in care obsesia asta e o povara, zile in care as vrea efectiv sa aspir cand or zbura porcii, sa ma lafai si eu intre toate micro si nano particulele umane, animale sau vegetale si pur si simplu sa nu-mi pese de ce se afla in jurul meu.

Dar cum nimic nu se compara cu acea senzatie de bine dupa ce termin de dat turul casei cu aspiratorul in dreapta si carpa de praf in stanga, continui zi de zi sa strang, sa sterg si sa dezinfectez fara exceptie.

Cum reduc praful din casa:

 • Aspir in fiecare zi (uneori x2:);
 • Sterg praful in fiecare zi (uneori x2:);
 • Schimb la 3-4 zile asternuturile de pat si prosoapele (baie si bucatarie);
 • Dupa fiecare purtare pun hainele la spalat;
 • Spal lunar perdelele si draperiile;
 • Nu pastrez decat lucrurile de care chiar am nevoie si evit acumularea de haine, decoratiuni, electrocasnioce sau alte obiecte pe care stiu clar ca nu le folosesc;
 • In zile ploioase nu intru in casa cu incaltamintea murdara de noroi. Ma descalt la usa si pun pantofii pe o carpa speciala pentru vreme capricioasa:)
 • Aleg solutii anti-statice;
 • De cand a inceput pandemia de coronavirus si regulile de igiena personala si a casei au devenit subiect predilect, aleg solutii de curatare blande.
Produsele romanesti Nufar imi plac foarte mult, atat pentru eficienta lor, cat si pentru parfumul lor foarte discret. Puteti incepe cu solutia pentru mobila si detergentul de vase!

In contextul pandemiei cu coronavirus, am inceput sa cumpar produse hard-core, in care clorul era ingredientul principal si, cu cat concentratia era mai mare, cu atat il credeam mai eficient.

Dupa cateva zile de folosire zilnica, am inceput sa simt un fel de fierbinteala pe piept & o usturime a cailor respiratorii si, pana sa ma prind ca vinovatul e Domestosul meu pentru uz general, am trait panica oricarui ipohondru cronic: AM LUAT BOALA!!!

Urmatoarea oprire a fost la raionul de produse bio-eco, de unde am ales variante mai mild, fara parfum puternic si fara clor, tocmai pentru a reduce ingredientele care, desi ma protejau de COVID-19, imi putea produce probleme serioase ale aparatului respirator.

Masuri de igiena recomandate:

 • Spalati-va des pe maini;
 • Nu intrati in casa cu incaltamintea de afara. O puteti scoate pe presul de la usa, iar apoi o asezati intr-un pantofar special;
 • Puneti hainele cu care iesiti in aceste zile (si iesiti numai daca e neaparat nevoie!) la spalat imediat ce reveniti acasa;
 • Folositi geluri dezinfectate atunci cand sunteti afara sau nu va puteti spala pe maini;
 • Atunci cand iesiti din casa, folositi un servetel (uscat sau umed) cu care atingeti: clanta exterioara a usii apartamentului, butonul de la lift (daca nu puteti cobori pe scari), clanta de la usa blocului etc. Evitati atingerea directa a obiectelor aflate in spatiul comun!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *