Anturajul are o influenta de 65-70% asupra adolescentilor. Strategia parintilor trebuie sa fie...

Anturajul are o influenta de 65-70% asupra adolescentilor

A trecut ceva vreme de la conferinta Epic Talk de anul trecut si ne pregatim deja pentru editia de anul acesta (26 octombrie).

Despre Epic Talk-ul 2018 am povestit intr-un articol in care va spuneam ce am invatat de la Andreea Esca, Diana Stanculeanu (Salvati Copiii!) sau Mirela Retegan (Gasca Zurli), insa de curand am descoperit in calculator notitele mele (de care uitasem complet) pe marginea discursului Dianei Stanculeanu despre adolescenti, ce simt in perioada tranzitiei de la copilarie la maturitate si cum putem astfel sa-i intelegem mai bine.

S-a discutat mult despre adolescenta, cat e de dificila, cat sunt copiii de dificili, schimbarile prin care trec, tentatiile spre care se indreapta, influenta (negativa) a anturajului, certurile cu parintii, prima iubire, prima dezamagire, prima tigara, prima betie, prima noapte pierduta.

Cumva, insa, informatiile raman la un nivel superficial si, in fata unui tanar coleric, care isi contesta parintii, care le arunca vorbe aiurea, chiar si propriei sale mame ii poate fi greu sa-l accepte, sa-l inteleaga, sa-i fie alaturi.

De aceea, as vrea sa redau fragmente din discursul Dianei Stanculeanu, psihoterapeut si coordonator de programe la Organizatia „Salvati Copiii“, care ne-a explicat doua aspecte putin stiute despre dificila perioada a adolescentei:

#1 – Evolutiv, specia umana a trebuit sa-si conteste vechiul trib pentru a-si forma o noua familie.

In trecutul nostru ca specie, adolescenta era la doua minute de mijlocul vietii. Era o perioada care pregatea tanara fiinta umana pentru a-si implini potentialul maxim, pentru a parasi tribul parental ca sa-si intemeieze propriul trib sau propria familie, pentru a-si putea asuma riscul de a se lupta cu tribul vecin sau de a se duce in padure sa vaneze Dumnezeu stie ce.

Era foarte mica aceasta distanta intre copilarie si maturitate si momentul in care trebuia sa implinim potentialul intreg al dezvoltarii noastre.

Si, in infinita sa intelepciune, cine ne-a creat – si aici completati dupa propria ideologie – ne-a pregatit un pic pentru a putea sa facem aceasta trecere.

Renegarea parintilor, distantarea fata de familie este inscrisa in gena supravietuirii noastre. Evolutiv, a trebuit sa putem sa ne desprindem de parintii nostri ca sa putem sa ne luam viata in piept”, povesteste Diana. 

#2 – In aceasta perioada se modifica biochimia creierului.

Deci si sa vrea, copilul nu se poate purta altfel, pentru ca el este dirijat de hormonii care il invadeaza.

Astfel, acum se modifica modul in care organismul secreta anumiti neurotransmitatori, precum si modul in care acestia sunt eliberati – nivelul de serotonina scade, dopamina atinge pragul cel mai de jos posibil, iar rezultatul e urmatorul: adolescentii devin extrem de plictisiti de tot ce cunosc, de tot ce le este familiar si au aerul ca nimic nu-i mai impresioneaza.

Ca atare, noutatea, extraordinarul, senzationalul, determina in ei o serie de reactii ce cresc nivelul de dopamina de la minimul posibil, la un grad foarte ridicat. „Expresia lor preferata este: «Mi se rupe». Sunt pregatiti sa se desparta de tot ce este familiar, chiar daca asta inseamna viata lor, si sa imbratiseze noutatea”, sustine Diana Stanculeanu. 

Anturajul are o influenta de 65-70% asupra adolescentilor

Calculati, asadar, cat le mai revine parintilor, in ce procent mai conteaza ce au ei de spus…

Asa se explica de ce in aceasta perioada sunt atat de deschisi catre tot ce inseamna tentatie si provocare, si sunt oricand gata sa deschida calea comportamentelor de tip adictiv: fumat, consum de alcool/ droguri sau petrecerea unui timp excesiv in mediul online.

Ies de pe usa casei, se departeaza de noi si se apropie de cosmarul oricarei vieti de parinte: gasca, prietenii care devin extrem de importanti. Si aici avem un rest al instinctului de supravietuire sociala, pentru ca pe drumul noutatii este greu sa mergi singur.

Apartenenta la un grup ofera dincolo de validare, siguranta, iar gasca de prieteni incepe sa aiba mai multa greutate din punct de vedere emotional.

Nivelul de influenta al parintelui catre copilul sau adolescent este de 25-30%. De aceea le spun celor care au copii mici: aveti timp sa sapati inca la radacina lor cat puteti, pentru ca inca aveti o influenta majoritara. 

Daca in urma cu mii de ani am beneficiat ca specie de faptul ca, in adolescenta, fiintele umane erau gata sa se desprinda de camin, erau capabile sa isi asume riscuri si erau perfect pregatite pentru reproducere, progresul pe care l-am atins astazi transforma aceste insusiri intr-o sursa de tensiune.

La 14 ani, un tanar are in fata mai multe decenii de viata decat in oricare alta perioada a istoriei si, in plus, este de abia la inceputul liceului si are de invatat pentru teze”, ne spune psihologul. 

Anturajul domina? Strategia parintilor trebuie sa fie…

In plus, Diana Stanculeanu ii sfatuieste pa parinti ca strategia lor sa fie aceea de a fi apropiati de prietenii copilului lor.

Vor sa dea o petrecere? Organizeaza petrecerea la tine acasa. Vorbeste cu prietenii lui. Ce iti poti dori mai mult decat sa ii ai aproape pe oamenii care au cea mai mare influenta asupra copilului tau? In plus, cand acesta o sa te desfiinteze in fata prietenilor lui, cineva o sa spuna

«Hai, ma, ca am cunoscut-o si eu pe maica-ta. E chiar misto!»

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *