Cum aflam ce tip de ten avem si care sunt cele mai frecvente probleme

Ingrijirea pielii ar trebui sa inceapa intotdeauna cu o analiza amanuntita in urma careia aflam ce tip de ten avem, informatii pe baza carora vom putea alege produsele cosmetice potrivite.

Suntem diferiti si la fel este si pielea noastra. Traim in medii diferite, avem moduri diferite de viata, mosteniri genetice diferite si, in plus, conditia tenului se schimba constant.

Exista trei tipuri de ten: ten uscat, care se caracterizeaza printr-o lipsa sau deficit de sebum, ten mixt – unde avem parti de ten gras si parti de ten uscat, si avem ten gras, unde ne confruntam cu un exces de sebum.

Aceste tipuri de ten sunt semipermanente. Ele se pot schimba dupa foarte multi ani, odata cu inaintarea in varsta. Ceea ce difera, insa, chiar de la o zi la alta, in functie de anotimp, de starea noastra de spirit, de activitatile din ultima perioada, este conditia tenului”, spune Diana Baicu, consultant in industria de frumusete profesionala.

Diana Baicu, consultant in industria de frumusete profesionala

Exista o diferenta clara intre tipul de ten si conditia acestuia.

Conditia tenului se schimba foarte rapid. Astfel, este indicat sa ne alegem produse in functie de tipul de ten, dar si de conditia acestuia. 

Conditia tenului este reflectata de afectiuni sau inestetisme, cum ar fi tenul deshidratat, tenul impur, tenul sensibil sau tenul matur. Pentru a intelege mai bine conditia tenului, este recomandat a se face un diagnostic al tenului, periodic, o data la 3 luni, sau macar o data la 6 luni.

In clincile de medicina estetica exista aparate complexe care ne dau detalii multe legate de petele hiperpigmentare, adancimea lor, vascularizatie, hidratare, etc.

Un exemplu in acest sens este APM PRO 100, un dispozitiv profesional de analiza a pielii care masoara nivelul de hidratare si analizeaza starea pielii din punctul de vedere al sebumului, al porilor, melaninei, acneei, ridurilor si sensibilitatii. APM PRO 100 este un dispozitiv mobil independent echipat cu un ecran luminos multi-touch de 4”, explica Diana Baicu.

Analiza ten

Ce aflam dupa diagnosticul tenului?

In urma diagnisticarii cu astfel de aparate dedicate, vom afla:

  • Care este gradul de hidratare al tenului;
  • Elasticitatea tenului nostru;
  • Nivelul de sebum
  • Petele pigmentare (nivelul de melanina);
  • Dimensiunea porilor;
  • Daca suntem, sau nu, predispusi la acnee si stadiul ei, in caz ca exista;
  • Nivelul de sensibilitate al tenului;
  • Prezenta ridurilor si nivelul de ridare al pielii

Odata ce toti parametrii sunt analizati de catre aparat, putem avea o imagine clara despre statusul tenului si o diagrama pe baza criteriilor.

Diagrama ne indica daca trebuie sa facem tratamente sau sa folosim produse pentru mentinere, corectare sau trebuie sa facem o cura intensiva. In cazul in care avem probleme majore, apar puncte rosii de alarma la nivelul parametrului respectiv, de exemplu alerta pentru hidratare, ceea ce ne indica necesitatea de a lua masuri imediat.

Analiza se repeta la fiecare 3 luni si, in felul acesta, putem vedea cum s-au imbunatatit parametrii respectivi.

Cele mai frecvente probleme ale tenului

Dispozitivul APM PRO 100

Pigmentare si sensibilitate

Pigmentarea este un semn vizibil cauzat de expunerea neadecvata la razele soarelui, dar daunele provocate de acestea nu se observa intotdeauna cu ochiul liber. Cel mai bun mod de a combate daunele provocate de soare este prevenirea acestora cu aplicarea zilnica a produselor cu FPS.

Sensibilitatea poate aparea ca urmare a incetinirii metabolismului celular si a dezechilibrului filmului hidrolipidic si al microbiomului. Prin urmare, trebuie sa apelam la formule care stimuleaza mecanismele celulare si intaresc functia naturala de aparare a pielii.

Deshidratare

Lipsa hidratarii contribuie la lipsa de luminozitate si la aparitia liniilor fine si a ridurilor. Folosirea zilnica a unei creme intensiv hidratante asigura tenului ingrijirea corecta, iar celulelor stimulii necesari pentru buna functionare. Astfel, prevenim instalarea semnelor de imbatranire.

Imbatranirea prematura

Semnele de imbatranire prematura le putem incadra, de asemenea, in sfera conditiilor pielii. Daca tenul nu este ingrijt corect, ne putem confrunta cu linii fine, pierderea elasticitatii sau dezordine pigmentara. Putem integra in programul de ingrijire un serum inteligent, cu actiune multipla, care are actiune preventiva.

In concluzie, este important sa facem diferenta intre diferitele tipuri de ten si conditia acestora, intrucat toate aceste date pot avea un impact dramatic asupra aspectului fetei. Raspunzand corect nevoilor conditiei tenului, putem preveni agravarea starilor si, astfel, mentinem sanatatea si frumusetea naturala.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *