Sezonul virozelor si al COVID. Cum le intarim imunitatea copiilor inainte de inceperea scolii!

Din iulie am inceput sa ma gandesc la acest sezon rece, toamna-iarna 2020-2021. In general am o teama de boli cand vine vorba de copilul meu si de multe ori am o atitudine hiperprotectoare Nu manca chipsuri din punga lui X, nu duce mana la nas, nu te scarpina la ochi, nu manca inghetata neambalata de la tonete, nu te atinge de jucariile comune din parc

Dar cum anul acesta este iadul oricarui anxios ipohondru, m-am organizat din timp si am cerut ajutorul specialistilor ApiLand, pe care i-am rugat sa ne raspunda la cea mai fierbinte intrebare: ce facem in contextul COVID pentru a creste imunitatea copiilor nostri.

Sezonul virozelor si al COVID. Cum le intarim imunitatea copiilor inainte de inceperea scolii!

Dat fiind contextul general, stiu ca multi parinti se gandesc deja cum sa creasca imunitatea copiilor lor. Sezonul rece avem de regula acest obiectiv, insa anul acesta suntem cu atat mai dornici sa-i intarim pe copii. Cum, insa, primul pas pentru o sanatate de fier este alimentatia zilnica, as incepe de aici. Ce inseamna o alimentatie corecta?

O alimentatie corecta inseamna, mai intai de toate, o alimentatie sanatoasa, bogata in enzime, antioxidanti naturali, vitamine si minerale. Cel mai usor mod de a intoduce in organism toti acesti nutrienti este printr-o alimentatie vie, variata si vegetala. Asta inseamna ca dieta fiecaruia dintre noi ar trebui sa includa cat mai multe alimente crude, neprocesate, cat mai aproape de starea lor naturala.

Tentatiile alimentare sunt tot mai insistente si un adversar tot mai provocator pentru noi, parintii. Cum le facem copiilor nostri o educatie alimentara eficienta?

Modelul copiilor sunt parintii, iar puterea exemplului poate fi cheia succesului chiar si atunci cand vine voba despre alimentatie. Asadar, educatia alimentara a copiilor incepe prin cunoasterea alimentelor pe care parintii le pun in farurie. Gusturile se educa si tentatiile sunt mai usor de ignorat atunci cand copilul stie de ce e bine sa consume anumite alimente in detrimentul altora.

Din cele mai vechi timpuri, omul a descoperit efectele benefice ale mierii si ale produselor apicole. Exista un top al eficientei lor, de tipul mierea de Manuka e mai buna decat cea poliflora?

Beneficiile produselor apicole sunt intr-adevar cunoscute inca din antichitate. Daca trebuie sa facem o ierarhie a eficientei acestora pe primul loc se situeaza laptisorul de matca pur, urmat de  polenurile crude si pastura.

Mierea este cel mai cunoscut produs apicol, insa nu si cel mai complex. Cu toate acestea, mierea de Manuka este deosebita datorita proprietatilor ei antibacteriene, antivirale si antifungice.

Aceste proprietati se datoreaza prezentei metilglioxalului – substanta activa care se gaseste in concentratii mari doar in mierea de Manuka. Metilglioxalul face din mierea de Manuka, cel mai puternic antibiotic natural si conform ultimelor cercetari aceasta este chiar mai eficienta decat antibioticele sintetice.

Ne-ati putea contura, in linii mari, care sunt principalele avantaje ale fiecaruia dintre produsele apicole? Ce castigam daca includem in alimentatie: miere, propolis, laptisor de matca?

Incluzand produsele apicole in dieta zilnica, ne asinguram necesarul de enzime, vitamine si minerale raspunzatoare pentru buna functionare a organismului.

Laptisorul de matca pur este cel mai complex produs al stupului, singura sursa naturala de acetilcolina (un neurotransmitator cu rol in transmiterea influxului nervos) si acid 10HDA (acid gras nesaturat care favorizeaza regenerarea celulara), este bogat in antioxidanti, vitamine si minerale care intaresc sistemul imunitar, imbunatatesc capacitatea de memorare si concentrare si sustin rezistenta la efort fizic si intelectual.

Polenul crud este un superaliment bogat in proteine, un probiotic natural care, in functie de originea florala actioneaza asupra anumitor parti ale organismului. Astfel, polenul crud de trandafir salbatic actioneaza foarte bine asupra florei intestinale, polenul crud de flori de munte regleaza functia glandei tiroide, polenul crud de prun reda echilibrul digestiv, etc. ApiLand propune 13 polenuri crude a caror beneficii le afli aici.

Propolisul este cel mai puternic dezinfectant natural. Acesta are proprietati antivirale, antiseptice si antiinflamatoare si se dovedeste a fi de mare ajutor in preventia/tratarea gripei si racelii.

Mierea este un excelent tonic, o sursa naturala de energie cu proprietati calmante. Este un excelent cicatrizant care stimuleaza vindecarea ranilor. Stimuleaza pofta de mancare si echilibreaza procesul de digestie, combate tusea si insomnia.

In afara de alergii, exista contraindicatii ale consumului de produse apicole?

In general nu exista contraindicatii ale consumului produselor apicole. Fiind produse naturale, organismul asimileaza exact atat cat are nevoie, iar surplusul de nutrienti este eliminat in mod natural.

Chiar si alergiile primavaratice, cauzate de polenul anemofil, se trateaza cu polenul crud.

Am vazut ca exista miere cruda. Ce este si prin ce difera de mierea clasica, pe care o cunoastem cu totii?

Mierea crudă ApiLand este mierea de albine extrasa la rece si ambalata in starea ei naturala, fara a fi procesata termic, pastrandu-si astfel toate proprietatile benefice. Pentru ca organismul sa resimta toate aceste beneficii este necesar sa o consumam in starea ei pura, neprelucrata.

Exista cateva caracteristici prin care putem deosebi mierea cruda de cea contrafacuta:

  • Cristalizarea – orice tip de miere cruda cristalizeaza. Procesul de cristalizare este natural si  se datoreaza raportului dintre glucoza si fructoza regasit in miere.
  • Solubilitatea – mierea cruda nu se dizolva imediat in apa, ci se depune pe fundul paharului. Trebuie sa amesteci bine pentru a o dizolva.
  • Culoarea – difera in functie de florile din care aceasta este culeasa. De exemplu, o miere de salcam pura trebuie sa aiba culoarea cat mai pala, o miere de castan trebuie sa fie foarte inchisa la culoare, mierea poliflora poate avea nuante si gusturi diferite.

Asadar, in fata noii provocari globale pe care o traversam in aceasta perioada, si aici ma refer fireste la COVID, care ar fi sfaturile specialistilor ApiLand pentru a trece peste sezonul rece, care are oricum provocarile lui (viroze sezoniere, gripa etc)?

Intarirea sistemului imunitar va fi mereu cea mai buna solutie pentru a tine virusurile departe, si aceasta este recomandarea noastra. Un sistem imunitar puternic poate lupta importiva radicalilor liberi si a agentilor externi prevenind aparitia problemelor de sanatate.

Gripa si raceala vin odata cu schimbarea de sezon, dar le putem ocoli daca actionam preventiv. La inceput de toamna recomandam o cura cu tonice apicole, adevarate cocktailuri naturale obtinute prin amestecul celor mai eficiente produse ale stupului.

Intreaga familie trebuie sa se protejeze, tocmai de aceea am creat Tonicul Junior – special pentru copii si Tonicul Apicultorului sau Tonicul Regal – pentru adulti.

Aceste cocktailuri apicole sunt mixuri  de vitamine, minerale, antioxidanți și substanțe antivirale și antimicrobiene care protejeaza organismul de viroze si infectii, combat stresul si oboseala, stimuleaza activitatea cerebrala si imbunatatesc capacitatea de memorare si concentrare.

In prag de incepere a noului an scolar, atat parintii cat si copiii au nevoie de suplimente alimentare pentru a-i ajuta sa faca fata stresului cauzat de  situatia sanitara actuala. Produsele apicole sunt aliatii perfecti ai organismului in acest inceput de toamna.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *