As vrea timp. Si sa-l cunosc pe Richard Branson

As vrea timp. Si sa-l cunosc pe Richard Branson

Mi-as dori sa am mai mult timp liber si chiar s-a pus recent problema in familia mea sa-mi scurtez programul de lucru, macar la 6 ore.

Dar nu timp liber in sensul de mai multe ore pentru aspirat, sters cu mopul sau curatat podelele (ceea ce fac zilnic, pentru ca imi place si ma relaxeaza si prea putin imi pasa de cei care se plang ca le zdragane motorul aspiratorului in cap:).

Ci mai mult timp liber pentru a nu mai fi mereu pe fuga, mereu contra cronometru, mereu la galop.

V-am zis ca s-a schimbat geografia la mine acasa, in sens bun (I guess), ceea ce mi-ar putea permite sa ma opresc nitelus din alergatura si sa fac lucrurile mai in tihna. Si cu mai putina frustrare ca sunt mereu precum caii la hipodrom.

In paralel cu asta, citesc astazi un articol despre cum crede Richard Branson ca ar trebui sa arate un job si cum ar trebui sa fie conditiile de munca pentru ca treaba sa fie cu adevarat eficienta.

Sir Richard Branson

Pentru cine n-a auzit de el, Richard Branson, Sir Richard Branson, este fondatorul Virgin Group, omul care va face – probabil – turismul in spatiu posibil (prin compania sa Virgin Galactic), excentricul care a traversat Atlanticul cu balon si miliardarul care a facut bani intelegand ca…

  • Relaxarea si buna dispozitie la munca garanteaza o calitate mai mare a productivitatii („distractia este ingredientul cel mai important – si cel mai subestimat al succesului unui business”);
  • Cantitatea nu inseamna calitate;
  • Incrancenarea e medievala („nu e nici eficient, nici productiv sa-ti fortezi oamenii sa se comporte intr-un anumit fel”);
  • Cele mai bune idei au venit stand fix degeaba;
  • Respectarea angajatilor e esentiala daca vrei sa-ti livreze o munca facuta cu respect;
  • Programul e program – tot o forma de respect eventually;
  • Atentia pentru viata privata a angajatilor e cea mai smart forma de a-ti fideliza oamenii.

Astea, intre altele dintre multe sale conceptii despre viata si business, pe care acest magnat le-a inteles pe pielea propriei cifre de afaceri si pe care le pune in practica cu succes. Conturile lui stau marturie.

In plus, Branson crede ca tehnologia, departe de a ne lua joburile noua, oamenilor, ne poate ajuta sa lucram mai putine ore, intr-un mod la fel de eficient. Sau chiar mai eficient, ceea ce s-ar traduce in mai mult timp alaturi de familie.

Which is what all of us want, right?

In ce-l priveste, se pare ca mega-para-ultra milionarul a inteles importanta vietii de familie in 2005, cand a devenit tata pentru prima oara.

De atunci e un avocat neobosital ideii de program flexibil sau program part-time, incercand sa convinga si alti antreprenori de avanatajul de a-ti respecta angajatii in modul cel mai important pentru ei: respectandu-le viata privata si timpul privat.

Evident ca sunt 1 milion de nuante si e important ca aceste lucruri sa aiba la baza incredere, minti deschise si o metoda inteleapta de implementare a programului flexibil.

Dar revenind de la miliardarul britanic la angajata din Bucuresti obsedata de aspiratoare, ce pot sa va zic este ca in acest moment, more than anything, am nevoie de timp sa ma ocup de lucruri in tihna. Adica intr-un ritm care sa nu ma faca sa simt ca viata fuge pe langa mine.

Ca ratez fix ce e mai important.  

Si mai astept ziua in care sa-i spun lui Branson ca-i urmez sfaturile. Si ca-l astept sa ma duca in spatiu. Sa vad planetele mai de aproape:)

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *