Stiati ca 390.000 de copii sunt amenintati cu lovirea si 220.000 sunt batuti repetat de catre colegii lor?

Stiati ca 390.000 de copii sunt amenintati cu lovirea si 220.000 sunt batuti repetat de catre colegii lor?

Stiati ca 390.000 de copii sunt amenintati cu lovirea si 220.000 sunt batuti repetat de catre colegii lor? Foto: Pexels, Salvati Copiii.

Bullying e atunci cand jignesti, cand tachinezi, cand „glumesti” fara ca nimeni sa rada (in afara de tine si 2-3 acoliti de-ai tai), cand pui etichete (gras, schilod, prost, imputit, manelist, pupincurist, whatever-ist), bullying este cand apuci colege de fund sau sani, cand le adulmeci libidinos in timp ce lor li se urca tot continutul stomacal in gat de scarba, bullying este cand lovesti, cand agresezi, cand tai – zi dupa zi – din demnitatea umana a unor copii cu care intri in contact in mod constant.

Salvati Copiii lanseaza campania Alege sa te opui bullying-ului!

Bullying este cand un copil cu grave probleme emotionale – adesea agresat, respins, ranit, abandonat – incearca sa-si recastige respectul in propriii ochi agresand, respingand, ranind, abandonand copii mai slabi emotional/ fizic decat el.

Bullying este un simptom al nefericirii, al neintelegrii, al ne-iubirii si al ne-cunoasterii unui mod sanatos de vindecare a ranilor psiho-afective.

Bullying-ul este un fenomen care afecteaza pe termen lung copiii-victime, martori complice sau agresori.

Dintre cei aproximativ 1.300.000 de copii de gimnaziu si liceu…

 • 400.000 sunt exclusi din grupul de colegi;
 • 325.000 sunt umiliti in public;
 • 390.000 sunt amenintati cu bataia sau cu lovirea;
 • 220.000 sunt batuti in mod repetat de catre colegii lor.

La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Potrivit studiului national efectuat de Salvati Copiii in anul 2016:

 • Unu din patru copii era umilit in mod repetat la scoala, in fata colegilor;
 • Unu din sase copii era batut in mod repetat;
 • Unu din cinci copii umilea in mod repetat un alt copil la scoala;
 • In mod repetat, in scoala, trei din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi.
 • 73% dintre copii afirmau ca au fost martorii unei situaţii de bullying in mediul scolar.

Dar cifrele nu acopera intreaga realitate a unui fenomen complex cu repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltarii psiho-emotionale si vietii sociale ale tuturor actorilor implicati: victima – agresor – martor.

Frica, umilinta, complicitatea fortata creeaza un context psiho-social vulnerabil, in care relatiile sociale sunt denaturate, iar increderea, una dintre achizitiile esentiale ale unui elev, este fisurata si compromisa.

Avand la baza Studiul national privind bullying-ul in randul copiilor al Organizatiei Salvati Copiii, Parlamentul Romaniei a adoptat noi reglementari care interzic comportamentele de tip bullying in unitatile de invatamant.


Stiati ca 390.000 de copii sunt amenintati cu lovirea si 220.000 sunt batuti repetat de catre colegii lor?

Astfel, bullying-uleste definit ca „acea actiune sau serie de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/ sau cibernetice, menite sa provoace disconfort fizic si/ sau suferinta emotionala, care implica un dezechilibru de putere intre agresor si victima, care se manifesta in mod repetat si care are ca finalitate crearea unei atmosfere ostile, umilitoare, discriminatorii sau ofensatoare la adresa victimei.

Consecintele psihologice ale bullying-ului in randul copiilor-victime

Sunt devastatoare:

 • Depresie;
 • ideatie suicidara;
 • concept de sine negativ;
 • anxietate;
 • vinovatie;
 • retragere sociala etc.

Totodata, consecintele negative afecteaza nu doar sanatatea mintala a victimelor, ci si rezultatele academice, precum si motivatia de a merge la scoala si de a invata.  

Copiii-agresori sunt si ei expusi la riscuri mari de a manifesta, ca adolescenti si tineri, comportament antisocial si delincvent, dar si la implicarea in comiterea de infractiuni cu caracter penal, ca adulti.

Copiii-martori sunt, la randul lor, victime tacute, a caror dezvoltare socio-emotionala este afectata de o cultura a pasivitatii, fricii si vinovatiei difuze, deopotriva.

„Frica este unul dintre cele mai puternice si mai toxice sentimente.

Te paralizeaza, te face sa iti selectezi o ierarhie de prioritati dictata de nevoia de auto-aparare, punand, astfel, intre paranteze nevoile reale, acelea de interactiune sociala, de afirmare si de validare sociala.

Iar atunci cand vorbim despre fenomenul de bullying in scoli, frica este sentimentul dominant.

Agresorul vrea sa inspire frica, iar aceasta din urma blocheaza emotional atat victima, cat si copilul martor, care va duce cu el acasa sentimentul greu de a fi fost complice tacut.

Dar prima alegere de a interveni si de a corecta situatia apartine adultului: parinte, profesor, consilier, pentru ca de la ei copiii vor invata sa isi asume si sa fie responsabili pentru ceea ce fac sau nu fac”, explica Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

De ce scolile nu pot rezolva cazurile de bullying

Din pacate, in scolile din Romania, solutionarea cazurilor concrete de bullying de catre structurile instituite in acest sens (comisii, comitete etc.) nu functioneaza si nici nu pot deveni functionale, deoarece aceste entitati nu dispun de organizarea si competenta necesare pentru asigurarea interventiilor specializate, individualizate si adaptate particularitatilor grupurilor de copii, cu implicarea activa a elevilor, parintilor si membrilor comunitatii din care scoala face parte.

Aceasta este una dintre provocarile pe care Organizatia Salvati Copiii o lanseaza prin campania Alege sa te opui bullying-ului! – o campanie nationala ce urmareste sa constientizeze, sa genereze o schimbare de atitudine si astfel sa previna si sa combata comportamentele de bullying intre copii.

Materialele campaniei Alege sa te opui bullying-ului! sunt disponibile pe site-ul www.scolifarabullying.ro si pe canalul de Youtube Salvati Copiii Romania.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *