Craciunul la bloc si vecinii la usa

Craciunul la bloc si vecinii la usa. Foto: Pexels

Daca petreci Sarbatorile acasa, la bloc, ai toate sansele sa simti din plin „magia” Craciunului.

Faci mese, chemi rude, te bucuri de familia de care nu prea ai timp in restul anului cu programul tau incarcat, si speri ca, in sfarsit, sa-ti umpli bateriile dupa un an de munca.

Dar musafirii sunt multi, unii vorbesc tare, altii rad zgomotos, copiii mai alearga, iar vecinii tai au toleranta 0 fata de astfel de cumetrii sezoniere.

Tu stii insa ca evenimentul e doar o masa nevinovata in familie, desfasurata cuminte intre orele agreate de Asociatie (7-22) si-oricum doamna de la 4 e foarte blajina. Si-n plus, putin cam tare de urechi.

Ridici glasul cand ii dai „buna ziua” ca sa fii sigur ca te-aude si nu-mprastie-n tot blocul ca esti un mitocan.

Dar aceste premise sunt false si e numai vina ta.

Realitatea e pe cale sa te izbeasca fix intre antreuri si friptura principala.

De sub capotul de molton al „blajinei” ies doua picioare strasnice care inghit treptele cu zvacul unui atlet profesionist pana ajung la tine, in vreme ce mana uscativa iti loveste aprig usa de la intrare.

Soneria nu face parte din arsenalul de atac al doamnei, decat daca decide s-o foloseasca total (si fatal), nedezlipindu-si aratatorul de pe micul buton.

Experienta a invatat-o ca pumnul in usa e imbatabil si are darul de a clatina zdravan viteza de reactie a victimei.

In acest punct, vecina isi ingroapa temporar toate neajunsurile medicale si iese la atac.

Artrita se ghemuieste umil intr-un dosar scorojit, sciatica isi anuleaza toata forta chinuitoare, iar reumatismul renunta pret de cateva minute la sacaitoarele lui junghiuri.

La usa ta, vecina e vanjoasa si sanatoasa tun. Vorbeste precipitat (si cu precipitatii), penduland intre sfarseala si darzenie de plutonier.

Ce fel de educatie oferiti voi, parintii, copilului pe care-l lasati sa alerge prin casa?

Ce mai respect au astazi tinerii fata de batranii neputinciosi?

Cum dracu sa faci altceva in propria casa, in loc sa levitezi serafic, fara ca batranii din Asociatia de Proprietari sa-ti simta prezenta?

Nesimtitilor!

La randul tau, parintele acuzat, speri la cateva clipe de ragaz. Nicicand nu ti-ai imaginat ca batranica cumsecade, vecina maruntica ce ocupa mereu primele locuri in strana bisericeasca ar poseda (!) asa tarie-n glas si-n brat.

Tu insuti ai ajutat-o in cateva randuri sa-si care papornitele doldora venind din piata si-ai ascultat-o duhovniceste in timp ce iti insira ca un contabil sarguincios toate durerile trupului.

De rusinea parului ei alb, joci smerit cartea vinovatului.

Incerci cu glas scazut sa stingi furia interlocutoarei, incheind cu promisiunea ca odrasla nu va mai juca Exatlon in casa.

Dar doamna n-a urcat un etaj cate doua trepte odata pentru atata lucru, asa ca-i da mai departe cu aplomb.

De cand v-ati mutat nu mai am liniste, scoateti-l naibii in parc daca vrea sa alerge. Iar voi ce tot intindeti canapeaua in fiecare seara la 9 jumate, aud perfect cand faceti patul si-l frecati de parchet, ca sa nu mai zic acu’ si altele „care le-aud”.

Virajul e strans si neasteptat. Cand s-a trecut de la balacarirea copilului la cea a parintilor?

Cum vocea doamnei intra prin ecoul de pe casa scarii in toate apartamentele vecinilor, renunti la politeturi, ii azvarli un „buna seara” scrasnit si-nchizi usa fix in nasul ei bagacios.

Din spatele usii, felina octogenara face drumul inapoi strigand cuvinte necrestinesti si urari de (ne)bine.

Acesta e cazul clasic de conflict la bloc.

In alte circumstante, vecinii cheama Politia cand bebelusul tinerilor de la 2 urla in toiul noptii din cauza colicilor, cand noii veniti in bloc isi renoveaza casa (chiar in orele permise de lege si de bun-simt) sau arunca cu apa in capul fumatorilor de la etajul inferior pe motiv ca fumul lor ajunge in sufrageria ei poliflora.

Ce daca gandacii ei au impanzit tot blocul? Ce daca anesteziaza toata scara atunci cand caleste ceapa si tine usa apartamentului deschisa? Doar nu face nici un zgomot!

DISCLAIMER – Stiu ca traiul la bloc are dezavantajele lui. Stiu ca uneori un copil nazdravan are darul de a zgudui intreaga comunitate. Stiu ca batranii trebuie respectati, tot astfel cum toti, de fapt, tineri, batrani, copii, ar trebui sa ne respectam intre noi.

Spun doar ca vorba buna mult aduce si intelegerea ar trebui sa fie principalul nostru instrument de convietuire.

Sarbatori cu liniste!

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *