#PoartaMasca – Ingrijirea si problemele pielii iarna

Daca vara trecuta mi-am dorit sa realizez mai multe interviuri cu specialisti in dermatologie de la care am aflat cum ne ingrijim pielea in sezonul cald si in contextul purtarii mastii, iata ca a venit iarna si curiozitatile s-au adaptat anotimpului.

Mai exact, dat fiind ca pe frig mastile se umezesc mult mai repede, ni se aburesc ochelarii, genele si sprancenele, iar pielea din jurul gurii se afla constant intr-un mediu umed, probleme dermatologice precum dermatita atopica, de contact sau periorala s-au reactivat intr-un mod accelerat.

Asa ca, i-am rugat pe specialistii Ivatherm sa-mi raspunda la cateva intrebari, pe care stiu ca le au multi dintre noi, ca sa trecem cat mai bine, fara afectiuni ale pielii sau acnee pronuntata, de iarna 2020/2021.

#PoartaMasca – Ingrijirea si problemele pielii iarna

Suntem din nou in acea perioada speciala a anului in care vorbim despre ingrijirea tenului in sezonul rece. S-a mai discutat despre acest subiect, doar ca anul acesta e atipic: jumatate de fata e expusa frigului, jumatate e in mediul inchis al mastii, unde e umezeala si cald. Asadar, cum se schimba modul in care ingrijim pielea in acest sezon rece?

Intr-adevar, avem de-a face cu o situatie diferita anul acesta, purtatul mastii adauga o noua dimensiune ingrijirii pielii. Insa, trebuie sa plecam de la baza si anume tipul de piele pe care il avem. Ingrijirea pielii in timpul iernii, in general, trebuie sa plece de la acest fapt. Intr-un fel se ingrijeste pielea uscata, in alt fel pielea grasa, indiferent de anotimp.

De asemenea, pielea cu conditie patlogica, precum rosacea sau dermatita atopica, necesita o ingrijire specifica.

Purtatul mastii adauga o dimensiune noua dar nu schimba abordarea. Intr-adevar unele persoane trebuie insa sa introduca noi elemene in calcul.

Astfel, din cauza purtarii indelungate a mastii si a actiunii ocluzive a acesteia, unele persoane cu tenul predispus la acnee, por prezenta episoade de exacerbare a acesteia si atunci trebuie sa introduca preparate de curatare si ingrijire a tenului acneic.

Alte persoane, cu un teren predispozant, pot dezvolta o dermatita de contact alergica sau iritativa datorata mastii. In acest caz se impune folosirea unei creme de tip bariera care sa izoleze tenul ce vine in contact cu masca si sa previna actiunea iritantului.

Altfel, iarna, ne vom ingriji pielea tinand cont de nevoile individuale ale tenului nostru!

Cum ne alegem crema de fata iarna aceasta? E atat de ciudat sa avem fata impartita in doua zone cu nevoi diferite…

 Raspunsul este in esenta acelasi, ne vom alege crema de fata, in functie de tipul pielii noastre, completand eventual cu produse care sa previna o dermatita de contact datorata mastii.

Stim cat de importante sunt cremele cu SPF chiar si iarna. Anul acesta, avem expusa doar jumatate de fata. Avem recomandari diferite anul acesta?

Ritualul de ingrijire a pielii e diferit acum? Cum ne ingrijim pielea expusa frigului? Dar cea protejata de masca?

Cremele cu SPF sunt importante atunci cand petrecem mult timp in aer liber sau in vacantele de iarna. In acest context, nevoile pielii sunt aceleasi:  prevenirea unor arsuri solare si hidratare.

Nu vom aplica 2 creme diferite dacat daca purtatul mastii conduce la aparitia, agravarea unei conditii patologice, caz in care vom folosi un preparat adecvat.

Ce probleme ale tenului pot aparea iarna in contextul purtarii mastii? La ce trebuie sa fim atenti?

Purtatul mastii ar putea conduce la episoade de acnee, agravarea rosaceei sau a dermatitei atopice. De asemenea, contactul indelungat cu masca, poate genera o dermatita de contact.

Atentia noastra trebuie sa fie indreptata spre a identifica modificarile de aspect ale tenului de sub masca. Ne vom da seama rapid de aceasta pentru ca de regula, ar putea fi insotite de senzatii de arsura, intepatura sau durere. Pruritul (mancarimea) este de regula prezenta si deranjanta.

Dermatita atopica este una dintre afectiunile care in sezonul rece se poate reactiva. Cum ingrijim pielea atopica iarna?

Folosirea emolientilor este esentiala, indiferent de anotimp iar acestia reprezinta prima linie de tratament a dermatitei atopice, conform Consensului European de Tratament a Dermatitei Atopice din 2018.

Exista emolienti special conceputi pentru DA iar acestia scad severitatea puseului acut si maresc intervalul de remisie, de acalmie a bolii, pana la un nou puseu. Au efect anti-recidiva. Totusi, in cazurile cu recidive severe, emolientul nu mai este de ajuns si trebuie consultat un medic care va stabili o schema terapeutica, in functie de severitatea puseului acut.

Difera modul de ingrijire a pielii atopice adulte fata de cea a unui copil?

Conform Consensului European de Tratament a Dermatitei Atopice din 2018 exista diferente de abordare in cazul DA la copil, fata de adult, dar doar in cazul medicatiei ce se prescrie in cazul formelor moderate sau severe de DA.

In cazul terapiei de baza sau a formelor usoare de DA, nu avem aceste diferente. In ceea ce priveste terapia de baza si masurile generale, ele sunt aceleasi: Educarea copiilor, adultilor, parintilor copiilor in legatura cu masurile generale de prevenire a DA, folosirea emolientilor, a uleiurilor de baie, evitarea imbaierilor prea frecvente sau cu sapunuri alcaline, evitarea contactului cu alergenii.

Folosirea regulata a emolientilor reprezinta primul pas in prevenirea puseelor de DA.

Cand dermatita se manifesta la nivelul fetei, adesea poate aparea pe obraji sau zona din jurul gurii. Adica exact zona acoperita de masca. Cum ne afecteaza masca?

Dermatita Atopica este intr-adevar mai importanta ca localizare la nivelul obrajilor la copilul mic. Acesta insa, daca are un puseu acut, nu va purta masca.

Copii, pana la o anumita varsta, nu sunt obligati sa poarte masca chiar daca sunt in colectivitati, chiar si in acest context pandemic. In puseu acut de DA, copilul nu va purta masca iar parintii vor administra acestuia, tratamentul prescris de medic.

Daca ne referim la DA a unui adult, cu localizare pe fata, intr-adevar, masca, prin ocluzia realizata, poate crea umiditate ce va accentua defectul de bariera a pielii si aparitia de fisuri sau crapaturi. Simptomele ce insotesc iritatia, vor creste si ele in intensitate.

La fel, va urma tratamentul medical prescris de medic si va folosi un emolient pentru dermatita atopica.

Cand ne alegem produsele de ingrijire a pielii atopice, ar trebui sa fim foarte atenti la ingrediente. Cum trebui sa arate eticheta produselor cu adevarat bune pentru tenul atopic?

Preparatele dermatocosmetice special concepute pentru Dermatita Atopica ar trebui sa contina ingrediente special concepute sa intrerupa cercul vicios al Dermatitei Atopice.

Acesta incepe in aceasta afectiune cu defectul de bariera a pielii, deja bine cunoscut in DA. O bariera alterata va duce la pierdere de apa si xeroza (uscaciune severa a pielii) caracteristica DA. Aceasta piele va fi colonizata de Stafilococul aureu care alatri de alti microbi, va patrunde prin bariera defectuoasa si va genera inflamatie care se traduce prin prurit (mancarime).

Aceasta piele inflamata, iritata permanent, va intretine defectul de bariera. Apare astfel nevoia de ingrediente care sa intrerupa acest cerc vicios.

Ivatherm are un asemenea produs Ivahidra+ Balsam intens repilidant care actioneaza pe defectul de bariera prin AD-RESYL, un ingredient nou, inovator, si prin Untul de Shea in concentratie foarte mare de 20%. Produsul impiedica pierderea de apa si hidrateaza prin combinatie de agenti hidratanti ocluzivi (Untul de Shea), umectanti (glicerina) si mai ales prin inductorul de hidratare de generatia III ( Aquafilin).

AD-RESYL impiedica colonizarea cu Stafilococul aureus si alaturi de alfabisabolol si apa termala Herculane, au efect antiinflamator.

Un emolient conceput pentru DA, ar trebui sa fie testat clinic pentru eficienta si siguranta, mai ales pediatrica si sa fie hipoalergen. Ivahidra+ Balsam a fost testat pe copii mici.

Nu exista reglementari legale in privinta unei etichetari  ale produselor pentru AD dar ca si sfat practic, va recomandam sa vorbiti cu medicul dermatolog curant care are experienta cu aceste produse sau daca gasiti produse cu „eticheta” pentru DA, sa verificati eventual online  si ce studii au stat la baza acestei etichetari.

Anul acesta, ne ingrijim mai mult acasa si ne deplasam la medic doar in cazuri neaparat necesare. Care sunt complicatiile dermatitei atopice iarna care ar trebui sa ne indrepte catre cabinetul medical?

Vorbim aici de aparitia mai frecventa a unor recidive de puseu acut de DA si/sau de un puseu mai sever pe timp de iarna. Consultati-va medicul. El va aprecia severitatea DA si va prescrie o schema adecvata.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *