Acneea – problemele tenului in perioade stresante

Nu trebuie sa fii adolescent ca sa ai probleme serioase cu tenul. E suficient sa traversezi o perioada mai stresanta (si sa-ti pui mainile pe fata incontinuu & involuntar) sau sa ai diverse dereglari hormonale.

Indiferent de factorii declansatori, acneea poate crea probleme greu de ignorat la orice varsta, nu doar din punct de vedere fizic, ci si emotional, in cazurile severe.

Redau mai jos un text scris de Raluca Miulescu (Medic Rezident Dermatologie, Spitalul Elias) din care vom afla ce este exact acneea, de cate tipuri poate fi, cauze posibile, dar si sugestii de tratament.

Raluca Miulescu (Medic Rezident Dermatologie, Spitalul Elias)

Ce este acneea?

Acneea reprezinta o patologie cutanata frecvent intalnita, caracterizata prin dezvoltarea cronica, recurenta, a unei eruptii la nivelul fetei, gatului, trunchiului, sau chiar extremitatilor proximale.

Cine dezvolta acnee?

Acneea apare cel mai frecvent la adolescenti (in special baieti) si adulti tineri. Prevalenta este 35-90%. Aceasta patologie cutanata debuteaza, de obicei, prepubertar (7-12 ani) si remite la 30 de ani, sau poate persista la adultul tanar. Exista si cazuri in care acneea se manifesta, pentru prima data, la adult, mai des la femei. De asemenea, exista acneea nou-nascutului sau acneea la copii (1-6 ani).

De ce apare acneea?

Acneea este o boala multifactoriala, ceea ce inseamna ca un cumul de mai multi factori conduce la aparitia sa. Ceea ce cunoastem, la ora actuala, este faptul ca reprezinta o patologie inflamatorie, care afecteaza foliculul pilos si glanda sebacee. Urmatorii factori sunt incriminati: factori ce tin de gazda (de pacient) -> stimularea glandelor sebacee mediata de hormonii androgeni; disbioza foliculilor pilo-sebacei; raspunsul imun innascut, celular; factori genetici, dieta (5).

Factorii asociati cu acneea

 • Traumatisme cutanate repetate: traumatizarea pielii cu sapunuri, detergenti, sau solutii astringente, pot produce  exteriorizarea continutului comedoanelor, ceea ce va intretine inflamatia si aparitia leziunilor de acest tip.

 • Dieta reprezinta un factor extrem de important in evolutia acneei. Studiile au demonstrat ca o dieta bogata in glucide si lapte intretine acneea. De asemenea, se pare ca zincul, acizii grasi omega-3, antioxidantii, fibrele sau vitamina A, ar avea un efect benefic; totusi, sunt necesare date clinice suplimentare care sa certifice acest lucru.

 • Stressul psihologic exacerbeaza acneea. Astfel, in perioadele de stress putenic, cum ar fi examenele, acneea se agraveaza; din contra, studiile au demonstrat ca, vara, aceasta patologie se amelioreaza.

 • Rezistenta la insulina stimuleaza cresterea productiei de androgeni, si, astfel, cresterea nivelului seric de factor de crestere insulin-like, ceea ce conduce la excretie de sebum marita.

 • Indicele de masa corporala: in timp ce unele studii arata o relatie invers proportionala intre severitatea acneei si greutatea corporala, alti autori au demonstrat rezultate contradictorii; sunt necesare studii suplimentare.

Care sunt leziunile (semnele) pe care le intalnim in acnee?

Comedoanele se formeaza ca urmare a obstructie la nivelul canalului  foliculului pilosebaceu => dop keratina, sebum => dilata glanda subiacenta.

 Exista 2 tipuri de comedoane:

 • inchise (sau punctele albe)
 • deschise (sau punctele negre)

Papulele reprezinta o proeminenta palpabila circumscrisa, cu diametru sub 0,5cm.

Nodulii au diametrul mai mare de 0,5 cm.

Pustulele reprezinta o  acumulare de puroi.

Chisturile sunt formatiuni cu perete propriu si continut lichid/ semilichid.

Hiperpigmentarea postinflamatorie este reprezentata de petele maronii care raman dupa vindecarea leziunilor.

Cicatricile se formeaza prin inlocuirea zonei afectate de catre un tesut fibros (1).

Care sunt principalele forme de acnee?

Acneea se poate prezenta sub multiple forme. De asemenea, unele dintre ele pot si coexista.

 • Acnee vulgara
 • Acneea adultului tanar
 • Acneea excoriata
 • Acnee postmedicamentoasa ce poate fii indusa de steroizi (testosteron), corticosteroizi, izoniazida, litiu.

Rutina zilnica a tenului acneic. Tratamentul acneei

In primul rand, sfatul unui medic dermatolog este intotdeauna binevenit. Tocmai de aceea, recomandam un consult inainte de initierea terapiei. Tratamentul se stabileste in functie de tipul si severitatea acneei.

In formele usoare-moderate, se recomanda tratament topic:

 • retinoizi (tretinoin, izotretinoin, adapalena), derivati de vitamina A
 • antimicrobiene: peroxid de benzoil, clindamicina, eritromicina, dapsona, minociclina
 • acid azelaic
 • acid salicilic
 • asocieri ale celor amintite anterior

In cazul formelor severe, dar si a celor care nu raspund la tratament local, se poate opta pentru terapie sistemica. Tratamentul va fi initiat si supravegheat de catre un medic dermatolog, cu repetarea periodica a analizelor de sange (in cazul unora dintre terapii):

 • tratament antibiotic: minociclina, doxiciclina, tetraciclina, eritromicina, azitromicina;
 • agenti hormonali: contraceptive orale (estrogeni/progesteron); spironolactona
 • isotretinoin.

In ceea ce priveste tratamentul acneei, igiena riguroasa cotidiana are un rol definitoriu.

Pentru realizarea corecta a acesteia, putem opta, de pilda, pentru apa micelara Cleanance care indeparteaza delicat impuritatile, inclusiv machiajul, de pe fata si ochi fara a fi necesara clatirea.

Printre optiunile terapeutice topice ale acneei ar fi:

 • Cleanance Comedomed reduce petele si punctele negre existente deja si limiteaza aparitia noilor imperfeciuni prin efectul comedo-revers, anti-imperfectiuni si anti-recurenta.

Ingrediente active inovatoare sunt comedoclastinul (ingredient activ pe baza de plante, obtinut din extract din seminte de armurariu, cu proprietati brevetate, care actioneaza direct la sursa pentru a reduce petele si a limita reaparitia acestora) si apa termala (ingredient activ unic si natural, care ofera toate proprietatile sale calmante si anti-iritante).

 • Cleanance Expert reprezinta un produs de ingrijire a pielii. Ajuta la eliminarea imperfectiunilor usoare pana la moderate: cosuri si puncte negre.

Fiecare dintre cele 3 produse se aplica pe pielea curatata in prealabil, de 2 ori pe zi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *